Stationslocatie Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn werkt aan de grootschalige herontwikkeling van de stationsomgeving. In dit gebied nabij het NS-station, met een omvang van circa 20 hectare, is in samenwerking met marktpartijen een compact en hoogwaardig woon-, werk- en verblijfsgebied ontwikkeld.

Spoortunnel

Een belangrijk onderdeel van het project Stationsomgeving was een spoortunnel voor fietsers en voetgangers. Hierdoor kon de bestaande gelijkvloerse kruising bij het station worden opgeheven en ontstond een directe verbinding tussen het stadscentrum en de woonwijk Kerk en Zanen. Behalve de spoortunnel zullen de komende jaren ruim 800 woningen, 65.000 m2 bvo kantoren en 9.500 m2 bvo commerciële voorzieningen worden gerealiseerd. Het plan omvatte ook een nieuw busstation, (on)bewaakte fietsenstallingen (waarvan één in de vorm van een appel) en Park & Ride voorzieningen. De totstandkoming van het nieuwe stationsgebied in Alphen aan den Rijn heeft plaatsgevonden in nauw overleg met betrokken partijen als ProRail en NS Poort.

Geleverde diensten

bbn adviseurs verzorgt in samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn het management voor het project Stationsomgeving. bbn adviseurs voert de onderhandelingen met marktpartijen en draagt zorg voor de totstandkoming van het ontwerp van de verschillende planonderdelen. Verder geeft bbn adviseurs de gemeente financieel advies, beheert de tijd- en productplanning en voert het overleg met de diverse betrokken partijen (waaronder ProRail, NS, Connexxion en verschillende ontwikkelaars).

Facts and figures

Opdrachtgever

Gemeente Alphen aan den Rijn

Geleverde diensten

Omvang

200.000 m²

Meer van een bbn bebouwde wereld