P159

PI59 – genoemd naar Prinses Irene – is een van de oudste gebouwen op de Zuidas, samen met omliggende gebouwen als het Parnascomplex (1975) en het Atrium (1972. Vanaf de jaren ’70 tot nu heeft het gebouw verschillende prestigieuze bedrijven als huurder gehad. In 2003 was het zelfs enige tijd in gebruik als school. Nu is het echter weer in gebruik als kantoor.

Net zoals het gebouw zelf een iconische metamorfose heeft ondergaan; ooit een betonnen structuur uit de jaren 1970, is nu getransformeerd in een open en modern boetiekkantoor gelegen in het hart van de Zuidas.

Na een relatief korte sloop- en bouwperiode van minder dan twee jaar is het gebouw nu klaar voor zijn nieuwe hoofdstuk: PI59 wordt binnenkort het nieuwe hoofdkantoor van Philips.

In dit proces zijn bestaande functionele en ruimtelijke kwaliteiten, die verborgen waren achter een zeer gesloten gevel, onthuld en verbeterd. Nu presenteert PI59 zich als een transparant en elegant kantoor, met eerbetoon aan het vroegere brutalistische architectonische DNA.

Hergebruik van het skelet, een slimme benadering van materiaalgebruik en maximale energie-efficiëntie hebben geresulteerd in een zeer duurzame en toekomstbestendige herontwikkeling.

bbn heeft vanaf het begin een leidende rol gespeeld in het project, met verantwoordelijkheid voor directievoering en NEN2580-metingen.

Foto’s: Aiste Rakauskaite

Facts and figures

Opdrachtgever

G&S&

Geleverde diensten

Architect

V8 Architects

Omvang

22.500 m2

Meer van een bbn bebouwde wereld