Hoofdkantoor dsm-firmenich

dsm-firmenich heeft een nieuw, duurzaam hoofdkantoor in Maastricht gebouwd. Duurzaamheid zit in het DNA van dsm-firmenich en in nauwe samenwerking met vastgoedontwikkelaars Edge en 3W real estate realiseerden ze een nieuw, innovatief en inspirerend hoofdkantoor dat volledig ‘Paris-Proof’ is. Het kantoor in Maastricht bestaat uit twee gebouwen – een al bestaand historisch monument dat geheel is gerenoveerd en een nieuw deel.

Door het oude met het nieuwe te verbinden, weerspiegelt het kantoor zowel de historische wortels van het bedrijf en het moderne, inclusieve, innovatieve karakter van dsm-firmenich in Voeding, Gezondheid & Beauty. Het is een inspirerende, gezonde en open plek die op een stijlvolle manier onderdeel uitmaakt van de omgeving en de gemeenschap en een gezonde werkomgeving is voor medewerkers en bezoekers waar welzijn en duurzaamheid centraal staan.

Het gebouw heeft een geheel eigentijdse uitstraling waarin transparantie, licht en ruimte centraal staan. Bezoekers en werknemers worden gestimuleerd zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets te komen. In de ondergrondse parkeervoorziening is een deel ingericht als fietsparkeerplek, onder meer voor e-bikes.  Bij alle parkeerplaatsen voor auto’s (86) staat een laadpaal.

Duurzaamheid
dsm-firmenich stelde hoge eisen aan het gebouw op het gebied van duurzaamheid, technologie en architectuur. Het kantoor is volledig Paris-Proof. Door een slim ontwerp en een geraffineerde constructie is gestreefd naar de hoogste duurzaamheidsclassificatie: BREEAM Outstanding. Dit wordt toegekend aan milieuvriendelijke gebouwen die het welzijn van de gebruikers bevorderen.

Het nieuwbouw kantoorgedeelte is energieneutraal en wekt energie op met behulp van warmtepompen en zonnepanelen op het dak en in de gevel. In verband met de hoge energieambities, zijn er ook in het monument duurzaamheidsmaatregelen getroffen zoals bijvoorbeeld aanvullende achterzet-ramen en het isoleren van vloeren, muren en dak aan de binnenzijde.

De reeds aanwezige ondergrondse parking is ingericht voor elektrische auto’s en ook de inpandige fietsenstalling biedt oplaadmogelijkheid voor e-bikes. En met een duurzaam mobiliteitsbeleid stimuleert dsm-firmenich medewerkers om met de fiets, te voet of openbaar vervoer naar kantoor te komen.

Rol bbn
Als bbn hebben we het gehele bouwkostenmanagement verzorgt vanaf de eerste schetsen tot en met de oplevering. Ook hebben we de selectie van de aannemer, de BREEAM levenscycluskostenanalyse en de NEN2580-metingen verzorgd.

Facts and figures

Opdrachtgever

dsm-firmenich

Geleverde diensten

Architect

Broek Bakema, Rotterdam

Omvang

6.700 m2

Meer van een bbn bebouwde wereld