Zorgcentra Wildhoef Bloemendaal en Tusselerhof Lochem

De twee zorgcentra Wildhoef in Bloemendaal en Tusselerhof in Lochem van zorgorganisatie Pro Senectute waren toe aan vervanging. Beide gebouwen liggen op een prachtige locatie middenin de natuur en daarom besloot Pro Senectute voor sloop-nieuwbouw.

Besparen

Om kosten en tijd te besparen, heeft Pro Senectute de projecten Wildhoef en Tusselerhof gelijktijdig, door hetzelfde ontwerpteam laten ontwikkelen. Oomen Architecten heeft twee gebouwen ontworpen waarbij het doel was zoveel mogelijk eenheid tussen de gebouwen te realiseren.

Domotica

De gebouwen bestaan uit drie delen: in het midden het entreegebied met restaurantfunctie, aan de ene kant woonruimtes en aan de andere kant de zorgruimtes. Het woondeel bestaat uit zelfstandige woningen, waarbij thuiszorg verleend wordt. Het zorgdeel is een afdeling voor bewoners met dementie. Bij het ontwerp speelde domotica een grote rol om de toekomstige bewoners optimaal te kunnen verzorgen.

Sloop-nieuwbouw

Om de sloop-nieuwbouw te kunnen realiseren, moesten de huidige bewoners en medewerkers tijdelijk naar een ander pand. Er zijn twee mooie panden van andere zorgorganisaties gevonden nabij de locaties. Deze panden heeft Pro Senectute gehuurd en voor de tijdelijke periode geschikt gemaakt voor de eigen doelgroep.

Ondersteuning bbn

bbn adviseurs was verantwoordelijk voor het projectmanagement van de sloop-nieuwbouw. De adviseurs van bbn hebben het programma van eisen geschreven en vanaf dat moment Pro Senectute ondersteund bij deze grote nieuwbouwprojecten. We hebben Pro Senectute geholpen met het zoeken van twee panden voor tijdelijke huisvesting en met het geschikt maken voor de doelgroep van deze panden. Het ontwerpproces en het aanbestedingstraject zijn door bbn adviseurs begeleid, waarbij we ook de bouwkosten berekend hebben. Ten slotte waren we verantwoordelijk voor directievoering en toezicht tijdens de realisatiefase.

De nieuwbouw Tusselerhof is in juli 2020 opgeleverd en Wildhoef op 30 oktober 2020.

Facts and figures

Opdrachtgever

Pro Senectute

Architect

Oomen Architecten

Omvang

Wildhoef: circa 11.500 m² bvo en Tusselerhof: circa 7.500 m² bvo

Meer van een bbn bebouwde wereld