Renovatie OBS De Globe & SBO Sonnevanck

Openbare Basisschool (OBS) De Globe en Speciaal Basisonderwijs (SBO) Sonnevanck zijn gevestigd in een Rijksmonument gelegen aan Zwartewaalstraat 38 in de Tarwewijk in het Rotterdamse stadsdeel Charlois. Acht andere klassen van OBS De Globe zijn gehuisvest in een nabij gelegen dislocatie aan de Den Hertigstraat.

Zwartewaalstraat 38 vormt samen met Zwartewaalstraat 28 één monumentaal complex, ontworpen door architect Ad van de Steur. De bouw van het complex aan de Zwartewaalstraat hangt samen met de aanleg van de direct om de school gelegen Tarwewijk, waarvan de bebouwing tussen 1928 en begin jaren 30 gereed kwam. Het scholencomplex is destijds in 2 fasen gebouwd in de periode 1928 tot 1930.

Zwartewaalstraat nr. 28 is momenteel nog verhuurd ten behoeve van culturele activiteiten. Na afloop van die huurperiode is het de bedoeling om ook nr. 28 als school in gebruik te gaan nemen zodat de 8 klassen, die nu nog op een dislocatie gevestigd zijn, ook op deze locatie kunnen worden gehuisvest.

Uiteindelijk wordt zo het gehele complex voor onderwijshuisvesting ingezet. De twee bouwdelen (nr. 28 en nr. 38) worden daarvoor middels een beperkte nieuwbouw met elkaar verbonden. Deze beperkte nieuwbouw vormt straks de nieuwe hoofdentree van het complex met een centraal gelegen trappenhuis welke beide gebouwen op alle bouwlagen met elkaar verbindt.

Het gehele complex wordt gerenoveerd en verduurzaamd. Gevels en daken worden geïsoleerd en alle installaties worden vernieuwd zodat het gebouw geheel gasloos is. De uitvoering zal in 2 fasen plaatsvinden, waarbij fase 1 naar verwachting in april 2027 gereed zal zijn en fase 2 eind mei 2028.

In opdracht van Stichting BOOR verzorgt bbn adviseurs het project- en bouwkostenmanagement, directievoering tijdens de uitvoering en is verantwoordelijk voor de algehele kostenbewaking.

Facts and figures

Opdrachtgever

Stichting BOOR

Architect

Spring Architecten / Installatie adviseur: Klictet

Omvang

gehele complex: renovatie ca. 4.500 m2 bvo / nieuwbouw ca. 200 m2 bvo

Meer van een bbn bebouwde wereld