Spinoza20First/sporthal Bajeskwartier Amsterdam

Het Spinoza Lyceum is een openbare scholengemeenschap voor mavo, havo, atheneum en gymnasium met leerlingen uit de wijde omgeving van Amsterdam. In 2016 is besloten de school uit te breiden met een tweede vestiging: Spinoza20First.

Bajeskwartier

Spinoza20First was tijdelijk gehuisvest in het Martin Luther Kingpark, maar kreeg nieuwe huisvesting in het Bajeskwartier. Het Bajeskwartier wordt ontwikkeld tot de meest duurzame en groene buurt in Amsterdam voor wonen, werken, leren en recreëren. BDG Architecten ontwierp de energiezuinige nieuwbouw van Spinoza20First. Behalve de school is er een sporthal en jongerencentrum in het gebouw.

Circulair

Materialen van de Bijlmerbajes – de voormalige gevangenis op het terrein – werden voor 98% hergebruikt als grondstof voor de nieuwe wijk. De biocomposiete geveldelen van de school, sporthal en het jongerencentrum zijn volledig circulair. Door de toepassing van betongranulaat, een hoogwaardige thermische schil, lage temperatuur vloer-/luchtverwarming, CO2-gestuurde ventilatie en pv-panelen is het ontwerp voor Spinoza20First bijzonder duurzaam (BENG).

Natuurinclusief

Het dak van Spinoza20First is deels vormgegeven als schoolplein en deels als daktuin met groene beplanting die bijdraagt aan de biodiversiteit én aan een goede waterhuishouding. Er zijn nestkasten voor vogels en de klimplanten rond de opbouwen van het dak voorzien in voedsel en nestplekken voor mussen en insecten.

In opdracht van gemeente Amsterdam was bbn adviseurs verantwoordelijk voor de directievoering tijdens de bouw. Eind augustus is het project opgeleverd.

Beeld: BDG Architecten

Facts and figures

Geleverde diensten:
Directievoering
Opdrachtgever:
Gemeente Amsterdam
Omvang:
School circa 6.560 m2 BVO. Sporthal circa 2.800 m2 BVO. Jongerencentrum circa 340 m2 BVO
Architect:
BDG Architecten

Deel deze pagina