Programmaplan Kanaalpark gemeente Dijk en Waard

De voormalige gemeentes Langedijk en Heerhugowaard zijn in 2022 samengegaan in de fusiegemeente Dijk en Waard. Deze twee gemeentes worden van elkaar gescheiden door het kanaal, terwijl dit het hart is van de nieuwe gemeente. De nieuwe gemeente Dijk en Waard heeft een forse binnenstedelijke woningbouwopgave, maar wil daarnaast ook investeren in aantrekkelijke buitenruimte en het opheffen van barrières.

De gemeente heeft daarom in 2022 de gebiedsvisie ‘Grenzeloos Dijk en Waard-Kanaalpark’ opgesteld voor een park langs het kanaal. Een park om natuur en historie te ontdekken, te sporten en cultuur te beleven, rust te vinden en mensen te ontmoeten.

bbn adviseurs heeft de gemeente geholpen om de deelplannen uit de gebiedsvisie te concretiseren, te voorzien van een ontwikkelstrategie en deze plannen financieel vertaald. Vervolgens heeft bbn, aan de hand van een interactief knoppenmodel, geholpen met het prioriteren van de projecten. Samen met de gemeente heeft bbn zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau workshops gehouden, om te komen tot prioritaire projecten.

Daarnaast heeft bbn, in samenwerking met het projectteam van de gemeente, een Programmaplan geschreven, met name gericht op de strategie en de financiële paragraaf.  Op 9 mei 2023 heeft het College het Programmaplan Kanaalpark vastgesteld. In het programmaplan staan veertig projecten die in een periode tot 2035 worden uitgevoerd.

Facts and figures

Opdrachtgever

Gemeente Dijk en Waard

Meer van een bbn bebouwde wereld