Yvonne van Gennip hal, Haarlem

Op 28 februari 2022 is de Yvonne van Genniphal naast scholengemeenschap Het Schoter in Haarlem in gebruik genomen. De sporthal is via een fietsenstalling in de kelder en via de begane grond gekoppeld aan de school. Leerlingen kunnen er overdag terecht om te sporten. In de avonduren en weekenden maken leden van volleybalvereniging VC Spaarnestad gebruik van de sporthal.

Design & Build

Het gebouw bestaat uit een sporthal die kan worden opgedeeld in drie zaaldelen en een aparte gymzaal. De horecaruimte op de 1e verdieping geeft toegang tot de vaste tribune met goed zicht op de grote zaal. bbn adviseurs begeleidde dit project tijdens de definitiefase en de aanbesteding. Ook is bbn verantwoordelijk voor het contractmanagement en als adviseur van de gemeente Haarlem betrokken bij de toetsing op bouwkundige en technische kwaliteit tijdens de realisatie van deze Design & Build overeenkomst met OLCO.

Tjarda Adema is vanuit bbn aangesteld als projectmanager. “Onze visie op het proces en onze kennis van de contractvorm (UAV-GC) kreeg een ‘goed tot zeer goed’ beoordeling van gemeente Haarlem, onze opdrachtgever bij dit project.”

Uitdagingen trotseren

“Een van de belangrijkste uitdagingen was het – na de aanbesteding – inpassen van de fysieke verbinding tussen de sporthal en Het Schoter, zowel in tijd als qua technische uitvoering. Een tweede uitdaging was de relatief korte periode om het gebouw te ontwikkelen en te laten voldoen aan het Programma van Eisen, de omgevingsprocedures te doorlopen en de uitvoering volgens planning te starten. Het gebouw waar de volleyballers nu in trainen is vanaf begin 2022 niet meer beschikbaar, dus vanaf 1 januari 2022 moet de nieuwe sporthal in gebruik genomen zijn. Door strategisch meedenken in verschillende gelijktijdig lopende processen – bestemmingsplanprocedure, kap- en omgevingsvergunning, overdracht van de grond – én door in elke fase goed te letten op de kwaliteit, kosten en risico’s, kunnen we als team deze uitdagingen trotseren.”

Beeldmateriaal: aannemer Mercuur Bouw B.V.

Facts and figures

Opdrachtgever

Gemeente Haarlem

Geleverde diensten

Architect

AGS Architects / aannemer Mercuur Bouw B.V.

Omvang

ca. 5.000 m2 bvo (inclusief fietsenstalling)

Meer van een bbn bebouwde wereld