Kening State te Franeker

In het voormalig psychiatrisch ziekenhuis Groot Lankum in Franeker wordt ECR Kening State ontwikkeld. Eind 2015 huisvest dit Rijksmonument 63 comfortabele appartementen en 7 zorghotelstudio’s. ECR Kening State heeft algemene voorzieningen als een restaurant, een kapper/beautyruimte, een fysiotherapie en een dagbestedings-ruimte en er komen comfortabele zorghotelstudio’s en ruime één- en tweepersoonsappartementen met kitchenette, badkamer en toilet. Door de domoticavoorzieningen kunt u comfortabel en zo zelfstandig mogelijk wonen, leven en verblijven.

Het bestaande vooroorlogse Rijksmonument is compleet gestript en her ingedeeld. De gevels en daken zijn gerestaureerd en met goedkeuring van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is het mogelijk gemaakt om zelfs de zolderverdieping her te bestemmen door invulling ervan met moderne zorggeschikte appartementen. In goede samenwerking met de aannemer is het gebouw in fasen verbouwd en is er veel aandacht uitgegaan naar met name de klimaatbeheersing en de domotica voorzieningen.

Monumentaal
Het gebouw is een Rijksmonument en de nieuwe naam Kening State verwijst naar de Friese kaatsers of ‘keningen’ (koningen) uit Franeker. Het gebouw ligt in een monumentaal park met prachtige elementen als waterpartijen, houtsingels en enorme bomen, grenzend aan de jonge villawijk Keningspark.

bbn is door de opdrachtgever ingeschakeld voor het projectmanagement, directievoering, toezicht en bouwkostenmanagement.

Facts and figures

Opdrachtgever

European Care Residences

Geleverde diensten

Architect

Adema Architecten

Meer van een bbn bebouwde wereld