Filmmuseum Eye Amsterdam

Op het huidige Shell-terrein, aan de overkant van Amsterdam CS, wordt sinds juli 2005 gebouwd aan een geheel nieuwe stadswijk: Overhoeks. In de wijk komen woningen, scholen, horecagelegenheden, een oeverpark, culturele voorzieningen, winkels en veel groen.

Het Filmmuseum is gevestigd op een prominente plek aan de noordelijke IJ-oever, tegenover het Centraal Station. Het gebied is herontwikkeld door ING Real Estate Development en Ymere en bestemd voor woningen, kantoren, culturele- en commerciële voorzieningen.

Het nieuwe Filmmuseum (bruto oppervlakte circa 7.200 m²) geeft onderdak aan 4 filmzalen met respectievelijk 300, 120 en 80 zitplaatsen. Ook is er ruimte voor tentoonstellingen en educatieve activiteiten (1.200 m²), bibliotheek, studiecentrum, werkruimten en horeca en winkels. Het museum, hét centrum voor de cinematografie in Nederland, is niet langer meer verspreid over de verschillende vestigingen, waardoor het tot volle bloei zal komen.

bbn adviseurs heeft in opdracht van ING Real Estate een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd en is ingeschakeld voor de gehele bouwkostenbegeleiding. Het project is in april 2012 opgeleverd.

Facts and figures

Opdrachtgever

ING Real Estate Development

Geleverde diensten

Architect

Delugan Meissl Associated Architects

Omvang

7.200 m²

Meer van een bbn bebouwde wereld