Cultureel centrum Eemhuis Amersfoort

Aan het nieuwe Eemplein in het centrum van Amersfoort is het Cultuur Cluster Eemhuis gebouwd, een bijzonder en inspirerend complex van bijna 15.000 m2 voor 4 belangrijke culturele instellingen. bbn begeleidde namens de gemeente Amersfoort de nieuwbouw van dit bijzondere gebouw, bestaande uit de functies:

  • Scholen in de Kunst, de grootste en meest veelzijdige aanbieder van kunsteducatie in de regio Amersfoort;
  • Bibliotheek Eemland met een indeling in werelden, conform het nieuwe bibliotheekconcept; 
  • Archief Eemland, met meer dan 5 kilometer archiefbescheiden, 30.000 foto’s, een kaart- en een audiovisuele collectie en een rijke historische bibliotheek; erfgoed.
  • Kunsthal KAdE met een eigen café, auditorium, winkel en zalen en kabinetten ten behoeve van tentoonstellingen op het gebied van (moderne) kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse cultuur.

In de definitie- en ontwerpfase was bbn al verantwoordelijk voor het opstellen van het Programma van Eisen en het adviseren mbt de bouwkosten. Tijdens de bouw is besloten om Kunsthal KAdE in het gebouw onder te brengen. Toen duidelijk werd dat dit grote consequenties met zich meebracht heeft bbn op verzoek van de gemeente Amersfoort het bouwmanagement overgenomen.

De projectmanager van bbn heeft het implementatieproces begeleid en in goede banen geleid. Er zijn de nodige risicoinventarisaties- en evaluaties gehouden en vervolgens is het proces weer op de rails gezet. Naast de aansturing van ontwerpers, adviseurs, directievoering en aannemer zijn alle gebruikers betrokken bij het implementatieproces. Daarnaast moesten nieuwe afspraken gemaakt worden met de overige projecten aan het nieuwe Eemplein. Het proces stond onder zeer hoge druk en de politieke en publieke belangstelling was enorm. Dit vergde veel interactie en kennis van zaken. De projectmanager van bbn heeft hier een grote rol in gespeeld. Uiteindelijk is het project met nieuwe kaders tot rust gebracht en is het gebouw eind 2013 opgeleverd en in mei 2014 in gebruik genomen worden.

Facts and figures

Geleverde diensten:
Bouwkostenmanagement, Bouwmanagement, Vastgoedmanagement
Opdrachtgever:
Gemeente Amersfoort
Omvang:
15.000 m²
Architect:
Neutelings Riedijk Architecten

Deel deze pagina