Cultureel centrum Eemhuis Amersfoort

Aan het nieuwe Eemplein in het centrum van Amersfoort is het Cultuur Cluster Eemhuis gebouwd, een bijzonder en inspirerend complex van bijna 15.000 m2 voor 4 belangrijke culturele instellingen. bbn begeleidde namens de gemeente Amersfoort de nieuwbouw van dit bijzondere gebouw, bestaande uit de functies:

  • Scholen in de Kunst, de grootste en meest veelzijdige aanbieder van kunsteducatie in de regio Amersfoort;
  • Bibliotheek Eemland met een indeling in werelden, conform het nieuwe bibliotheekconcept;
  • Archief Eemland, met meer dan 5 kilometer archiefbescheiden, 30.000 foto’s, een kaart- en een audiovisuele collectie en een rijke historische bibliotheek; erfgoed.
  • Kunsthal KAdE met een eigen café, auditorium, winkel en zalen en kabinetten ten behoeve van tentoonstellingen op het gebied van (moderne) kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse cultuur.

bbn heeft het Programma van Eisen opgesteld en was verantwoordelijk voor het bouwkosten budget. Tijdens de bouw is besloten om Kunsthal KAdE in het gebouw onder te brengen in plaats van het Pop podium. Toen duidelijk werd dat dit grote consequenties met zich meebracht heeft bbn op verzoek van de gemeente Amersfoort het bouwmanagement overgenomen.

De projectmanager van bbn heeft het implementatieproces van Kunsthal Kade in goede banen geleid en het proces weer op de rails gezet. Naast de aansturing van ontwerpers, adviseurs, directievoering en aannemer zijn alle gebruikers betrokken bij het implementatieproces en zijn nieuwe afspraken gemaakt met de overige projecten aan het nieuwe Eemplein. Het proces stond onder zeer hoge druk en de politieke en publieke belangstelling was enorm. Dit vergde veel interactie en kennis van zaken. Het project is met de nieuwe invulling en een compleet inbouwpakket in mei 2014 in gebruik genomen.

Facts and figures

Opdrachtgever

Gemeente Amersfoort

Architect

Neutelings Riedijk Architecten

Omvang

15.000 m²

Meer van een bbn bebouwde wereld