ABN AMRO Amsterdam Zuidoost

In Amsterdam Zuidoost gaat een bijzonder project van start dat de toekomst van bouw en duurzaamheid belichaamt. ABN AMRO, in samenwerking met EDGE en BAM Bouw en Techniek, heeft het officiële startsein gegeven voor de transformatie van hun kantoor aan de Foppingadreef. Dit gebouw uit de jaren tachtig zal worden omgevormd tot een ‘Paris Proof’ pand en op een circulaire wijze gerenoveerd en ingericht, met de verwachte ingebruikname in 2027.

Het project omvat een indrukwekkend programma van 107.000 vierkante meter, met ruimte voor ongeveer 11.000 medewerkers en een toegevoegde sociaal-maatschappelijke functie. Wat dit project echt bijzonder maakt, zijn de duurzaamheidsaspecten. Het wordt een inspirerende werk- en ontmoetingsplek, die niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook voor de lokale gemeenschap.

De herontwikkelingsplannen sluiten naadloos aan bij de duurzame visie en doelstellingen van ABN AMRO, en zijn ontworpen in samenwerking met vastgoedontwikkelaar EDGE en de oorspronkelijke architect van het gebouw, Broek Bakema. Dit project belichaamt de principes van circulair bouwen en hergebruik van materialen, wat cruciaal is voor het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Een opmerkelijke mijlpaal is de samenwerking tussen ABN AMRO en de gemeente Amsterdam, partners, buurtorganisaties en bewoners om een maatschappelijke bijdrage te leveren. In 2021 werd al een convenant gesloten om de sociale ongelijkheid in Amsterdam Zuidoost aan te pakken.

Dit project belooft niet alleen een duurzame en moderne werkplek te worden voor ABN AMRO-medewerkers, maar ook een bron van inspiratie voor de hele bouwsector. Het laat zien dat duurzaamheid, circulair bouwen en sociale betrokkenheid hand in hand kunnen gaan in de bouwprojecten van de toekomst. We kijken uit naar de voltooiing ervan in 2027 en hopen dat dit project anderen zal inspireren om soortgelijke duurzame initiatieven te ontplooien. bbn is voor dit project verantwoordelijk voor het bouwkostenmanagement.

Facts and figures

Opdrachtgever

Edge

Geleverde diensten

Architect

Broek Bakema

Omvang

107.000 m2

Meer van een bbn bebouwde wereld