Circulair bouwen: hoe doe ik dat?

Met circulair bouwen willen we af van de lineaire gedachte: grondstoffen winnen, gebruiken en vervolgens weggooien of verbranden. Bij circulaire bouw sluiten we de materialenkringloop en gebruiken we grondstoffen oneindig. In het geval van biobased materiaal, geven we deze terug aan de natuur in een natuurlijke kringloop. 

Het ideale circulaire gebouw bestaat alleen uit materialen die een kringloop doorlopen. Ze zijn perfect te scheiden van elkaar. Daarmee is het gebouw zonder verlies van materiaal aanpasbaar en volledig te scheiden bij de sloop. Van het gebouw is ook bekend hoe het gedemonteerd kan worden en welke materialen er precies inzitten (bv. via materiaalpaspoorten). Aan het einde van de levensduur van het gebouw weten we hoe materiaal zonder verspilling de kringloop in gaat. 

De adviseurs van bbn helpen om binnen de randvoorwaarden en met de technische mogelijkheden, bij elk project weer een stap te zetten dichter bij dat ideale circulaire gebouw. Dit gebeurt via het circulaire programma van eisen (PvE) en circulaire ontwerp en bouwbegeleiding van onze projectmanagers. Onze bouwkostenmanagers weten welke ontwerpkeuzes de meeste impact hebben binnen het budget en berekenen de restwaarde bij sloop (of beter: demontage). De planeconomen brengen op een tastbare wijze de waarde creatie van circulair bouwen in kaart en laten zien wat de opbrengsten zijn. Zo creëren we met elkaar gebouwen die nu waarde toevoegen en dit behouden in de toekomst.

Waardevolle projecten

Dit vinden wij ook belangrijk nieuws

Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.