Verduurzamen biedt kansen

“In deze nieuwe wereld waarin we energiezuiniger en duurzamer willen bouwen, moet je simpelweg wel kiezen voor een integraal ontwerp,” zegt Jaco de Wildt, sectormanager onderwijs, in een interview in Vastgoedsturing. In het verhaal legt hij uit hoe je met krappe budgetten toch kan voldoen aan de strenge eisen die tegenwoordig worden gesteld aan onderwijsgebouwen.

Duurzame oplossingen
Als voorbeeld van duurzaam ontwerpen noemt De Wildt onder meer het nieuwe Hermann Wesselink College in Amstelveen dat begin 2021 is opgeleverd. De geveldelen van dit prachtige gebouw kunnen bij sloop eenvoudig worden hergebruikt. Het nieuwe Maria Montessorigebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen kreeg als duurzame oplossing een aansluiting op de centrale warmte/koude installatie van de universiteit. En soms is nieuwbouw niet de beste oplossing, vertelt De Wildt, maar blijkt renoveren veel duurzamer. Voor de gemeente Nieuwegein brengt bbn adviseurs daarom de situatie van alle primaire scholen in kaart om vervolgens het scenario van nieuwbouw af te zetten tegen het scenario van renovatie.

Tijdens de Onderwijs Vastgoeddag op 28 september bespreekt Jaco de Wildt een praktijkvoorbeeld van duurzaam ontwerpen aan de hand van het nul-op-de-meter Kindcentrum De Plantage in Meteren.

Meer weten over duurzaam ontwerpen van onderwijsgebouwen? Neem contact op met Jaco de Wildt, via 06 – 51 32 88 16 of j.de.wildt@bbn.nl.

Lees het volledige artikel in Vastgoedsturing.

Foto: Thea van den Heuvel

Dit vinden wij ook belangrijk nieuws

Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.