Schouwburg Ogterop, Meppel


De gemeente Meppel wil circulair bouwen bij de vernieuwbouw van schouwburg Ogterop. Met de vernieuwbouw van de schouwburg wordt ingezet op het versterken en toekomstbestendig maken van het cultureel aanbod in Meppel en de regio. De aanpak van Ogterop moet een icoonproject op het gebied van circulair bouwen worden.

“We willen als gemeente echt stappen zetten door te investeren in een circulaire economie en door circulair te bouwen. De vernieuwing van schouwburg Ogterop biedt een mooie kans om het voorbeeld te geven. Ik ben blij dat de gemeenteraad ons ook de ruimte heeft gegeven die kans verder te onderzoeken,” zei destijds wethouder Henk ten Hulscher. Naar verwachting wordt de vernieuwbouw van schouwburg Ogterop eind 2027 opgeleverd.

Materiaalpaspoort
Om zo circulair mogelijk te kunnen bouwen, is eerst het huidige gebouw helemaal in kaart gebracht: welke materialen zijn aanwezig en hoe kunnen ze worden hergebruikt? Dit wordt vertaald in een soort materiaalpaspoort. “De vernieuwbouw van onze schouwburg kan zo hét voorbeeld van duurzaam en circulair bouwen worden,” denkt schouwburgdirecteur Natalie Straatman.

Architecten- en adviseursselectie
bbn adviseurs heeft in samenwerking met de gemeente en de schouwburg het Programma van Eisen opgesteld voor de vernieuwing. Hierbij is onder meer de aanwezige kennis en ervaring met circulair bouwen benut. Als bouwmanager begeleidde bbn ook het proces om een geschikte architect en adviesteam te selecteren voor de vernieuwing van de schouwburg.

Ontwerpmanagement
bbn begeleidt als bouw- en kostenmanager het ontwerptraject. Begin 2025 is het Definitief Ontwerp gereed en zal de Omgevingsvergunning worden aangevraagd. De architect en adviseurs zijn zeer gemotiveerd om binnen de mogelijkheden een zo duurzaam en circulair gebouw te ontwerpen. bbn stimuleert en regisseert dit proces.

Facts and figures

Opdrachtgever

Gemeente Meppel

Omvang

circa : 4.000 m2 bvo

Meer van een bbn bebouwde wereld