Het monumentale pand aan de Generaal Spoorlaan wordt omgetoverd tot een Huis van de Stad. Een openbare ruimte waar inwoners en bezoekers zich welkom en op hun gemak voelen. Op de onderste verdiepingen zitten gemeente, vergaderruimten, de bibliotheek, horeca, kunsteducatie en Welzijn. Op de andere verdiepingen komen, in de tweede fase, de werkruimtes voor de gemeentelijke organisatie.
Monumentaal pand
Het monumentale pand aan de Generaal Spoorlaan is na ruim 15 jaar leegstand omgetoverd tot een Huis van de Stad. Een openbare ruimte waar inwoners en bezoekers zich welkom en op hun gemak voelen. Op de onderste verdiepingen zitten gemeente, de bibliotheek, horeca, kunsteducatie en Welzijn. Op de andere verdiepingen komen, in de tweede fase, de werkruimtes voor de gemeentelijke organisatie. Het gebouw is volledig asbestvrij gemaakt, er is een atrium op de plek van de oude binnentuin toegevoegd en het souterrain is geactiveerd met lesruimten voor de kunsteducatie van Trias.
Van business case naar uitvoering
bbn onderzocht voor de business case twee scenario’s voor de gemeente Rijswijk: nieuwbouw en renovatie. Het oude stadhuis renoveren en daar terugkeren bleek de meest aantrekkelijke keuze. Zo blijft het monumentale pand behouden en ontstaat er synergie tussen de verschillende maatschappelijke functies in het gebouw. Het concept van activiteiten gerelateerde werkplekken (kantoorconcept en activity based working) was onderdeel van het onderzoek en van de voorbereiding cq het ontwerp van het gebouw. In het ontwerp van het gehele gebouw is dit uitgangspunt gehanteerd.
Bij dit project was sprake van een complete renovatie van de vroegere inrichting: zowel inbouwpakket als installaties zijn volledig vernieuwd en opnieuw ontworpen en toegespitst op de nieuwe huidige functies. Ook de liften zijn gereviseerd. Hierbij is een gedeelte van casco (binnentuin en aanliggende ruimte) vernieuwd in de vorm van een nieuw atrium in het hart van het gebouw met opening van het souterrain.
De natuurstenen gevels zijn hersteld, schoongemaakt, geïsoleerd en voorzien van nieuwe slanke kozijnen met HR++ glas. Alle installaties zijn vernieuwd en op het dak zijn zonnepanelen aangebracht. In de atriumkap is duidelijk zichtbaar ook pv opgenomen, mede voor het educatieve effect ervan. Het gebouw is opgetild naar Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG).