Gemeente Tiel heeft van het Rijksvastgoedbedrijf het monumentale Gerechtsgebouw in haar gemeente ter overname aangeboden gekregen. Gemeente Tiel ziet dit als een kans om de huisvesting van het Flipje- en Streekmuseum te verbeteren en het cultuurkwartier te versterken door verplaatsing van het museum. Voor gemeente Tiel onderzocht bbn adviseurs de mogelijkheid van het transformeren van een monumentaal gerechtsgebouw naar een museum.
Voor de gemeente Tiel onderzocht bbn adviseur of het programma van het Flipje- en Streekmuseum en ruimte voor een aantal andere maatschappelijk en cultureel georiënteerde functies in het gerechtsgebouw zou passen. Daarbij is conceptmatig bekeken welke ingrepen daarvoor nodig zouden zijn. Voor deze ingrepen is een investeringsraming opgesteld. Omdat het Gerechtsgebouw al enige jaren niet meer volledig in gebruik is, is ook de staat van onderhoud onderzocht. Om een compleet inzicht te krijgen in de benodigde initiële investering is er ook een raming opgesteld van de werkzaamheden om het gebouw weer in goede conditie te brengen.
Naast een inzicht in de initiële kosten is de haalbaarheid ook afhankelijk van de exploitatiekosten van het gebouw. bbn adviseurs heeft daarom een meerjarenonderhoudsplan en een verwachting van de energieverbruiken voor het gebouw in haar mogelijk nieuwe functie opgesteld.
Op basis van deze cijfers kon gemeente Tiel een vergelijk maken tussen de kosten voor de huidige en het mogelijk toekomstige huisvesting van het museum. Op het moment van schrijven zijn de gesprekken tussen gemeente Tiel en het Rijksvastgoedbedrijf nog gaande.