Bij circulaire bouw willen we de toegepaste materialen in de toekomst opnieuw inzetten. Daarvoor moeten gebruikte materialen concurreren met nieuwe virgin materialen, die in de praktijk veelal goedkoper zijn. Daarom is het belangrijk om materialen in een gebouw, die geschikt zijn voor hergebruik een waarde te geven: restwaarde. Dit houdt in dat een gebouw, als een depot van materialen, een extra financiële waarde krijgt. Lees alles over restwaarde in onze whitepaper: Rekenen aan restwaarde
Hoe hoogwaardiger materialen bij demontage vrijkomen, des te hoger is de restwaarde. Daar moet aandacht aan worden besteed in het ontwerp- & realisatieproces. Als we doorgaan met de traditionele manier van bouwen dan zien we dat de restwaarde beperkt blijft van twee tot maximaal vier procent van de bouwkosten. Dit helpt nauwelijks om hergebruik te stimuleren en leidt tot het uitputten van onze grondstoffen. Circulair ontwerpen, waarin goede losmaakbaarheid heel belangrijk is, maakt het mogelijk de restwaarde van een gebouw te verhogen naar vijf en misschien zelfs twintig procent.
Zodra grondstoffen in de toekomst schaarser worden, leveren de materialen van bestaande gebouwen zeer waarschijnlijk meer waarde op. Met de restwaarde gaat het alleen maar de goede kant op. Dus begin nu: vraag je architect, constructeur, installatieadviseur en bouwfysicus om losmaakbaarheid, kies de juiste materialen en start met circulair bouwen en het creëren van restwaarde. Zo geef je ruimte aan je duurzame en circulaire plannen!
Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.