Amsterdam The Style Outlets

Amsterdam The Style Outlets is het eerste en enige outletcentrum in de Randstad. Het outletcentrum is gebouwd op het moderne SugarCity complex, een postindustrieel gebied waar ooit een suikerfabriek gevestigd was (1863-1992). Amsterdam The Style Outlets opende in november 2020 de deuren.

Het outletcentrum is ontworpen door Soeters van Eldonk, nu Common Affairs, in opdracht van Neinver, een bedrijf gespecialiseerd in investeringen, ontwikkeling en beheer van vastgoed en de leider in outletcentra in Spanje en Polen. Dit centrum heeft een winkeloppervlak van 18.000 vierkante meter aangevuld met 1.000 vierkante meter aan horeca. Bovenop de twee verdiepingen van de parkeergarage met 1.450 parkeerplaatsen is een ‘dorp’ met kleine straten en pleinen die toegang geven tot de winkels en restaurants.

Historische elementen

“In werkelijkheid ziet Amsterdam The Style Outlets er nóg beter uit dan op de plaatjes in het ontwerp van de architect,” vertelt Slawomir Madlewski, als ontwikkelaar vanuit Neinver de opdrachtgever achter Amsterdam The Style Outlets. “De façades met stenen zijn prachtig net als de speelse manier van het stratenplan. De architect had bedacht om achter elke hoek een verrassing te laten verschijnen, dat is gelukt. Mensen vinden het prachtig hier, dus ik ben tevreden. We hebben meerdere The Style Outlets in Europa. Hier in Amsterdam is de combinatie met de historische elementen van deze unieke locatie bijzonder in het ontwerp. Zo met de witte kaders zijn de gebouwen een moderne versie van traditionele Amsterdamse grachtenpanden.”

Oplossen van problemen

“Op aanbeveling van de architect, Soeters van Eldonk, kwamen we bij bbn adviseurs terecht. bbn heeft eerst kostenberekeningen voor ons gemaakt. Daarna hebben we bbn uitgenodigd  via een tender. We zijn blij met de keuze voor bbn als projectmanager. Dit is het eerste project van Neinver in Nederland en we zochten iemand die ons de specifieke wetten en bouwpraktijken kon uitleggen. We merkten dat de adviseurs van bbn vriendelijk en flexibel zijn, dat zit in hun DNA. Tom Claassen had als projectmanager een speciale rol bij aanvang van dit project. We beschouwden hem als onze collega bij Neinver, hij maakte echt onderdeel uit van ons team. Tom is bijzonder goed in het oplossen van problemen door te praten en goed te luisteren. En bij dit complexe project  hadden we nogal wat problemen om aan te pakken. Door de manier waarop Tom de relaties met externe stakeholders als gemeenten en autoriteiten onderhield, heeft hij ons enorm geholpen bij het realiseren van Amsterdam The Style Outlets.”

bbn adviseurs was bij dit project verantwoordelijk voor de contractafhandeling, de opstart van de uitvoering, bouwkostenmanagement, projectmanagement en directievoering & toezicht.

Lees hier het interview met Marcel Herben, centrummanager van Amsterdam The Style Outlets. Bekijk hier het interview met projectmanager Tom Claassen. Korte video over de bouw.

Facts and figures

Opdrachtgever

Neinver

Architect

Common Affairs

Omvang

outletcentrum 19.000 m2

Meer van een bbn bebouwde wereld