Dordthuis, Dordrecht

In een hoogwaardig binnenstedelijk gebied aan de Spuiboulevard, met een beeldbepalende entree van de binnenstad, komt een duurzaam en flexibel stadskantoor. De medewerkers van de Gemeente Dordrecht, de Gemeenschappelijke Regeling Sociaal, de Bibliotheek AanZet en Dordrecht Marketing/VVV Zuid-Holland Zuid werken straks samen om inwoners, klanten en bezoekers optimaal te bedienen. 

De hogere lagen van het prisma bevatten grotendeels de werkplekken. Eén van de doelstellingen van het project is het meest publieke gebouw van de Drechtsteden te worden. De eerste drie lagen van het prismavormige hoofdgebouw zijn daarom volledig publiek toegankelijk en bieden daarnaast toegang tot het de openbare ruimte op het verhoogde plateau. Onder dit plateau is een parkeergarage voor 170 voertuigen en bijna 1000 fietsen. Ook staat er nog een drieelaags kantoorgebouw aan de grenzen van het plateau.

In 2018 heeft de gemeente onderzocht of verhuizen of verbouwen de meest renderende optie was. De gemeenteraad heeft vervolgens in 2018 besloten om voor de optie nieuwbouw te gaan. Via een architectenprijsvraag in 2020 is aan meerdere architectenbureaus gevraagd om een ontwerp op te stellen voor het project. Het winnende project is ‘Het huis’. Een ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen Architects. Vanaf mei 2021 is het prijsvraagontwerp met een Engineerteam uitgewerkt tot bestek en tekeningen, dat in april 2023 succesvol is aanbesteed. Het project is zeer duurzaam ontworpen met energiezuinige installaties, uitstekende isolatie en zonnepanelen op daken en gevels. De constructie van het gebouw bestaat voor een groot deel uit houten balken en kolommen. Het gebouw heeft een groene daktuin en houdt bij zware regen het water een tijdlang vast.

bbn adviseurs is vanaf de initiatieffase van het project in brede context betrokken geweest bij de ontwikkeling. bbn is verantwoordelijk voor het bouwkostenmanagement en is betrokken geweest bij de uitwerking van het bestaande Programma van Eisen (PvE) naar een technisch PvE. Daarnaast hebben medewerkers van bbn, namens de gemeente Dordrecht, het bouwmanagement uitgevoerd en de rol van de bouwdirecteur gevuld. Daarbij is het project binnen de afgesproken kaders gebleven. De bouw van het project start medio 2023 en duurt naar verwachting 2 jaar.

Facts and figures

Opdrachtgever

Gemeente Dordrecht

Architect

Schmidt Hammer Lassen Architects

Omvang

ca. 31.000 m2

Meer van een bbn bebouwde wereld