De Rotterdamse Montessorischool is gevestigd in beeldbepalende gebouwen op een binnenplaats van een woonblok aan de Essenburgsingel (Essenburgsingel 25C en Beukelsdijk 37-51). De twee schoolgebouwen zijn toe aan een grootschalige renovatie/vernieuwbouw, zowel vanwege de technische staat als de functionele staat van de gebouwen. Een uitbreiding van maximaal 125 m2 voor het maken van een functionele indeling van het gebouw maakt onderdeel uit van de opgave. De huidige bruto vloeroppervlakte (bvo) bestaat uit 1.059 m2 bvo voor de Essenburgsingel en 828 m2 bvo voor de Beukelsdijk. Een totaal van 1.887 m2 bvo.
Er wordt gevraagd een ontwerpend onderzoek uit te voeren dat leidt tot een Structuurontwerp (SO), waarbij ook inzichtelijk wordt waar het (concept) Programma van Eisen (PvE) en de (concept) nota van uitgangspunten aanpassing behoeven om een kostenbewust ontwerp te kunnen maken en welke locatiegebonden ingrepen leiden tot onderbouwde meerkosten op deze onderdelen.
Voor dit project zijn een conceptueel ruimtelijk, functioneel en technisch PvE en een concept Nota van Uitgangspunten (NvU) opgesteld. Het ruimtelijk en functioneel PvE is tot stand gekomen op basis van werkbijeenkomsten met vertegenwoordigers van het onderwijsteam, de opvang, het bestuur, de MR en de ouders.
Er is een inpassingsstudie uitgevoerd, waarbij onderzocht is waar de uitbreiding mogelijk kan komen en wat deze voor een effect heeft op de onderwijsvisie en de onderwijsruimtes. Daarbij zijn verschillende varianten in kaart gebracht. De variant die als meest haalbaar is beschouwd, is gebruikt als onderlegger voor een kostenraming. Deze kostenraming is dermate hoger dan het beoogde budget, dat de samenhang tussen ontwerp, PvE, NvU en kosten nader onderzocht moet worden. We willen de haalbaarheid en consequenties van te maken keuzes beter in beeld krijgen.
Voor deze opdracht is bbn adviseurs gevraagd om de kosten, die samenhangen met de locatie en het ontwerp, evenals een kostenbewuste inpassing van het PvE, in kaart te brengen.