Liendert West, Amersfoort

Amersfoort blijft de komende jaren doorgroeien en veranderen, maar wil dat doen binnen de grenzen van de planeet. Dit roept bij gebiedsontwikkeling de vraag op: hoe doen we dat met zo min mogelijk CO₂-uitstoot?

De gemeente Amersfoort heeft bbn adviseurs gevraagd om in kaart te brengen wat de CO₂-uitstoot van materialen in de openbare ruimte betekent. Het gebied Liendert-West is hiervoor als pilotgebied aangewezen. Het onderzoek richt zich op standaardmaterialen versus materialen met een lagere uitstoot. Wat is de impact in kosten versus de impact in CO₂? En hoe verhoudt de openbare ruimte zich tot opstalontwikkeling of andere onderdelen van gebiedsontwikkeling?

Liendert-West is aangewezen als pilotgebied. Dat betekent dat het ontwerp voor de openbare ruimte van dit gebied als basis fungeert om effecten te onderzoeken. Zo is het een onderzoek dat ook aansluit bij de werkelijke eisen aan een woongebied. Het grondgebruik en de materialen zijn bepaald en door een kostendeskundige voorzien van CO₂-uitstoot (MKI / MPG) en kostprijzen. In een rapportage is stapsgewijs inzichtelijk gemaakt wat de resultaten zijn.

In dit rapport is ook een aantal bredere perspectieven meegenomen:

  • Verhouding CO₂-uitstoot openbare ruimte in relatie tot gebouwen.
  • CO₂-besparing door elektrisch bouwmaterieel als interessant alternatief.
  • CO₂-beprijzen toepassen: is dat zinvol?
  • Openbare ruimte als onderdeel van CO₂-sturing in gebiedsontwikkeling.

Het onderzoeksrapport is doorgesproken met verschillende groepen binnen de gemeente: inkopers, experts openbare ruimte en planeconomen. Daardoor levert het een bijdrage aan hun dagelijks werk: duurzamere gebiedsontwikkeling tot stand brengen.

Facts and figures

Opdrachtgever

Gemeente Amersfoort

Geleverde diensten

Omvang

ca. 3 hectare

Meer van een bbn bebouwde wereld