Door de coronacrisis werken we veel thuis. Voor de een is dit een zegen, want: minder reistijd, eindelijk doorwerken en goede koffie. En minder belasting van het milieu! Voor de ander betekent het juist: minder werk gedaan krijgen want er is veel afleiding, vooral als er kinderen in huis zijn. Dan heb je liever een plek op kantoor, waar je rustig kan werken en alle faciliteiten bij de hand hebt. Waar je collega’s ontmoet en elkaar inspireert bij brainstormsessies.
Win-win
In deze tijd van crisis en bezinning zien we een korte termijn perspectief – hoe keren we, als het weer mag, terug naar kantoor? En een lange termijn perspectief – hoe wil je als organisatie de huisvesting voor de komende decennia organiseren? Ofwel: ga je het kantoor straks blijvend anders benutten en inspelen op de veranderde behoefte van gebruikers? En welke win-win situatie kan je bereiken samen met het realiseren van duurzame doelstellingen en ambities?
Activiteitgericht werken
Vaste looprichtingen, het afschermen van werkplekken en het invoeren van een systeem om de beschikbaarheid van werkplekken te raadplegen zijn oplossingen voor de korte termijn. Ook het aanpassen van installaties zoals het uitschakelen van een warmtewiel en het niet recirculeren van lucht zijn korte termijn oplossingen. Voor de lange termijn zien we een versnelling naar activiteitgericht werken, waarbij je een werkplek kiest die past bij de werkzaamheden: een concentratieplek, een informele overlegplek of een aanlandplek. Ook zullen mensen bewuster kiezen op welk moment ze naar kantoor gaan en zullen meer mensen vaker thuiswerken.
Flexibele kantoorhuisvesting
Door de huidige situatie ervaren we dat op afstand vergaderen prima lukt. Maar misschien wil je wel op afstand vergaderen vanuit kantoor. We merken dat het faciliteren van ontmoeting een belangrijke functie is van een kantoor. Voor een brainstormsessie is het bijvoorbeeld ook prettig om een fysieke bijeenkomst te organiseren. Hoe dan ook, de uiteenlopende activiteiten vragen elk om een ander soort ruimte. Flexibiliteit in de huisvesting wordt daarmee belangrijker dan voorheen. Weinig kantoren zijn op dit moment zo ingericht dat ze al voldoen aan de huidige en toekomstige behoefte van gebruikers. Menig kantoor staat zelfs helemaal leeg, terwijl de organisatie gewoon doorwerkt.
Geïnspireerd samenwerken
Wat zijn uw ervaringen? Voldoet uw huisvesting aan de coronamaatregelen én is ze gericht op het toekomstige werken? We helpen u graag om antwoorden te vinden op uw vragen. Door onderzoek brengen we uw wensen en eisen in kaart en in overleg geven we uw visie op het toekomstige werken vorm. Ook adviseren we hoe u die visie kunt realiseren. Een visie die aansluit bij de terugkeer straks naar kantoor, en die een geïnspireerd samenwerken op de lange termijn ook mogelijk maakt.
Lees meer hierover in de whitepaper ‘One Size Fits Nobody’ of neem contact op met Michaela Brethauer: 06 – 12 69 40 13 of m.brethauer@bbn.nl
Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.