bbn adviseurs en Finance Ideas bundelen de krachten

De uitdagingen voor woningcorporaties zijn groot: betaalbare woningen realiseren, maar wel zo duurzaam en circulair mogelijk. Dat vraagt om scherpe keuzes, zeker gezien de aangekondigde huurbevriezing. Om woningcorporaties te helpen bij het maken van de juiste keuzes, bundelen bbn adviseurs en Finance Ideas hun krachten.

Waar bbn adviseurs helpt bij het vinden van een gezonde balans tussen sociale, ecologische en economische ambities, zorgt Finance Ideas voor financieel onderbouwd beleid dat richting geeft en maatschappelijke impact vergroot. Samen ondersteunen we woningcorporaties bij het maken van toekomstbestendige keuzes. Daarbij is geld niet het doel, maar een middel om impact te maken.

Naar een nieuwe standaard voor begrotingen

Henno Hanselaar heeft zich namens bbn adviseurs beziggehouden met het vormgeven van de samenwerking. “Het begon met een pilotprogramma voor vijf corporaties vanuit Finance Ideas”, vertelt hij. “De bedoeling was om investeringsstatuten en begrotingen te vereenvoudigen en nauwkeuriger te maken.”

In een eerste sessie werd bepaald om voor vijf referentiewoningen uit de Woonstandaard 3.1 dieper op de materie in te gaan: PMC 2 en 3 voor eengezinswoningen en PMC 6, 7 en 8 voor meergezinswoningen. “Die woningtypen vormen ongeveer 80 procent van de nieuwbouw voor corporaties – dus als je dat op een eenvoudige manier hebt geregeld, kun je daar heel veel winst uit halen.”

Bouwkostenspecialist ontwikkelt rekenmodel

In het vervolgstadium van het pilottraject is bbn adviseurs gevraagd om als bouwkostenspecialist mee te denken. “Als het om begrotingen gaat, moet je een goede inschatting maken van hoeveel je in de loop der jaren moet investeren – onze bouwkostenexpertise was dus input die goed kon worden gebruikt voor de vijf woningtypes.”

Daarbij spelen diverse variabelen een rol, legt Henno uit. “Bij appartementen kijk je bijvoorbeeld naar het aantal woonlagen. Ook in de afmetingen van woningen zit in de Woonstandaard een marge: of een woning 50 of 60 m2 is, maakt voor de bouwkosten al een heel verschil. Bij grondgebonden woningen is de dakvorm van belang, bijvoorbeeld een schuine kap of plat dak. En de lengte van de heipalen hangt af van de locatie in het land: bouw je op zandgrond, dan kan je rekenen met kortere palen.”

De adviseurs van bbn zijn aan de slag gegaan om al dat soort variabelen te ‘vangen’ in een rekenmodel. “We hebben een afgeleide gemaakt van ons standaardmodel voor EGW’s en MGW’s en daar een aantal knoppen aan toegevoegd, om aan de specifieke vereisten voor corporaties tegemoet te komen. Zo hebben we een knop gemaakt om te kiezen voor houtbouw met het CircleWood-systeem van Oosterhoff of een traditionele constructie.”

Dat Excel-model is binnen de werkgroep gedeeld en verder toegelicht op het duurzame en CO2-neutrale bbn-kantoor in Houten. “Daaruit kregen we nog wat waardevolle feedback die we meteen hebben verwerkt. Door onze krachten te bundelen, hebben we nu een rekenmodel dat stevig staat, waarmee woningcorporaties snel en eenvoudig inzicht krijgen in de financiële impact van hun toekomstige projecten.”

Meer weten?
Neem contact op met Henno Hanselaar, sectormanager woningcorporaties, via h.hanselaar@bbn.nl of 06 22 57 51 16.

Dit vinden wij ook belangrijk nieuws

Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.