bbn biedt planeconomen ruimte voor ondernemerschap

Ivo Liefferink werkt sinds 2016 als planeconoom bij bbn adviseurs. En dat is veelzijdig werk, zo vertelt hij: “Ik reken aan gebiedsontwikkeling in alle fases – veel in de initiatieffase, maar ook aan gebiedsontwikkelingen die al verder op weg zijn. Verder reken ik ook af en toe aan vastgoed – denk aan kostprijsdekkende huur. Daarnaast adviseer ik over grondbeleid in brede zin.”

Zo’n driekwart van de opdrachtgevers zijn gemeentes, al werkt Ivo af en toe ook voor commerciële ontwikkelaars. “Of voor samenwerkingsverbanden, met meerdere eigenaren in een gebied. Dan ben ik de onafhankelijke partij die dat helpt vormgeven. En incidenteel werk ik voor partijen in de zorg of voor corporaties.”

Alle partijen aan tafel

Veelzijdig werk dus. “Je weet nooit wat voor type vraag je gaat krijgen,” vertelt Ivo. “En het werk kan variëren van kleine tot grote plannen. Dat kan gaat om woningbouwplannen van drie woningen, maar ook van 6.000 woningen of meer.”

Als je met gemeenten werkt, moet je bovendien je politiek-bestuurlijke antenne goed kunnen afstellen. “Je zit altijd aan tafel met partijen die verschillende belangen hebben. De gemeente wil een gevarieerd woningbouwprogramma, met woningen in verschillende prijsklassen, ontwikkelaars kijken uiteraard naar rendement en beleggers en corporaties zitten ook weer anders in de wedstrijd. Die belangen moet je op één lijn krijgen. Dat is best uitdagend.”

Van klein tot groot

Ivo noemde het al: hij werkt aan kleine én grote projecten. Een voorbeeld van een groot project waar hij aan werkte, is De Nieuwe Kern in Ouder-Amstel. “Daar komt heel veel samen op één gebied: ruim 6.000 woningen, een kantorenprogramma, hotels, horeca, winkels, scholen, parkeren… Ik werkte daar voor de samenwerkende grondeigenaren, waaronder de gemeente Amsterdam, de NS en een commerciële ontwikkelaar. Die maken afspraken met elkaar om de wijk te ontwikkelen – vanaf het begin zit bbn daarbij aan tafel.”

Zulke grote projecten komen niet dagelijks voorbij, maar wel werkt Ivo geregeld aan iets kleinere gebiedsontwikkelingen, zoals Nieuw Boekhorst in Voorhout. “Deze kern wordt uitgebreid met 1.300 woningen. Met de gemeente kijken we naar de te maken afspraken met de grondeigenaren in het gebied, hoe de wijk wordt ontwikkeld en hoe dat er financieel uit gaat zien. Zo heeft de gemeente zelf een grondpositie ingenomen om als eigenaar aan tafel te kunnen zitten.”

Ruimte voor ondernemerschap

Genoeg mooie projecten dus – en bbn is voor Ivo een goede omgeving om aan die projecten te werken. “Wat ik bijvoorbeeld fijn vind, is dat bbn niet op detacheringsbasis werkt, zoals veel planeconomische bureaus wel doen. Daardoor houd je binding met het bedrijf. Een groot voordeel daarvan is dat je de verbinding kan zoeken met collega’s van andere afdelingen, zoals bouwkosten.”

Die expertise die bbn in huis heeft, komt Ivo goed van pas. “Er zijn hier ook veel mensen met een bouwkundige en technische achtergrond, anders dan bij veel andere bureaus. Daardoor kan je snel dingen navragen, of een project helemaal laten doorrekenen door een van de bouwkostenmanagers.”

Tot slot wijst Ivo op de ruimte die bbn biedt voor ondernemerschap. “Wil je je verder ontwikkelen in een bepaald kennisgebied? Daar krijg je alle ruimte voor – je wordt niet in een bepaalde richting gestuurd. Je kan bovendien je eigen netwerk meenemen. En niet onbelangrijk: bbn is een prima werkgever, met gezellige mensen en een mooi nieuw kantoor, waar veel aandacht is voor duurzaamheid.”

Wil jij bijdragen aan duurzame en innovatieve oplossingen in gebiedsontwikkeling? Word dan onze nieuwe senior planeconoom en maak deel uit van een dynamisch team dat streeft naar kwaliteit en groei. Solliciteer nu en bouw mee aan de toekomst!

Dit vinden wij ook belangrijk nieuws

Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.