Scenarioanalyse corporatiewoningen St. Willibrordus

Projecten Stompwijckstraat en Rozenstein in Wassenaar gerealiseerd mede dankzij scenarioanalyses van bbn adviseurs.

Woningbouwvereniging St. Willibrordus in Wassenaar bezit een aantal woningcomplexen die verouderd zijn en niet meer voldoen aan de huidige eisen en wensen. De corporatie staat voor de vraag of ze de woningen grondig moet renoveren en verduurzamen, of ze moet slopen en nieuwe woningen bouwen. St. Willibrordus heeft bbn adviseurs gevraagd een technische en financiële scenarioanalyse uit te voeren om de keuze te onderbouwen.

De bestaande woningen moesten onderzocht worden op de technische renovatie- en verduurzamingsmogelijkheden, met het bijbehorende kostenplaatje. Naast het financiële vergelijk spelen ook andere aspecten een rol in de uiteindelijke keuze. Bij sloop/nieuwbouw ontstaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om meer en een ander type woningen te realiseren, zodat de totale woningportefeuille beter aansluit op de vraag.

Wij hebben een team samengesteld van technische en financiële experts. Onze technische hebben eerst de woningen geïnspecteerd. Met hun inzicht in de gebruikte bouwsystemen en de opbouw van de gevels en daken zijn zij tot een globaal renovatie- en verduurzamingsplan gekomen. Door onze bouwkostendeskundige is vervolgens een raming opgesteld voor de benodigde ingrepen en voor de verschillende nieuwbouwmogelijkheden, die schetsmatig zijn aangeleverd. Vervolgens heeft onze adviseur planeconomie een vergelijk gemaakt, waarin naast de kostenkant ook de opbrengstenkant is meegenomen.

Uiteindelijk is er een rapportage opgesteld waarin zowel het renovatie- en verduurzamingsplan als het financiële vergelijk is opgenomen. De conclusies hebben St. Willibrordus geholpen om een besluit te nemen over de toekomst van deze woningcomplexen.

Mede dankzij bbn adviseurs is besloten tot de uitvoering van de projecten Stompwijckstraat en Rozenstein in Wassenaar.

Facts and figures

Opdrachtgever

Woningbouwvereniging St. Willibrordus

Geleverde diensten

Omvang

Stompwijckstraat 86 woningen en Rozenstein 101 woningen

Meer van een bbn bebouwde wereld