Uit het onderzoek blijkt dat er sinds 2012 de gemeentelijke vastgoedadministraties nauwelijks zijn verbeterd ondanks de aangekaarte noodzakelijke verbeteringen in eerdere LOVGM-onderzoeken. Veel gemeenten bevinden zich in de ‘beginstadia van vastgoedbeheer’. Uit het LOVGM 2016 rapportage blijkt dat de focus nog steeds bij de meeste gemeenten ligt op technisch en operationeel gebouwbeheer. ‘Technisch zijn de meeste gemeenten op het eerste gezicht in control. Echter juridisch en financieel is men veel minder in control en is de basis van goed klantbeheer daarmee duidelijk minder ontwikkeld en zelfs wankel te noemen’, aldus het rapport.
“Gemeenten hebben van oudsher een grote behoefte aan huisvesting. Historisch gezien zijn ze daardoor zeer grote vastgoedeigenaren geworden. Dat vastgoed wordt ingezet voor het vervullen van allerlei wettelijke taken, voor de eigen huisvesting van het gemeentelijk apparaat en voor het bereiken van beleidsdoelen op terreinen als sport, welzijn, onderwijs, cultuur, economie en recreatie. Die inzet van al dat vastgoed door gemeentelijke organisaties heeft een enorme financiële waarde (naar schatting circa € 40 miljard WOZ-waarde). Het vertegenwoordigt echter een nog veel grotere sociaal-maatschappelijke waarde. Het biedt huisvesting aan maatschappelijk gewenste activiteiten”, aldus de onderzoekers. Gemeentelijk vastgoed is daarmee van onschatbare waarde voor de samenleving”, aldus de onderzoekers in de inleiding van het rapport.KLIK HIER voor het 27-paginals tellende LOVGM 2016 rapportage.
bbn heeft een webapplicatie waarmee je met één druk op de knop een overzicht van de gehele vastgoedportefeuille inzichtelijk maakt. Dit kan met VastgoedMaps. De tool waarin overzicht èn inzicht in risico’s en kansen samenkomt. Lees meer in onze whitepaper
Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.