Renovatie woonzorgcentrum d’Oude Raai, Amsterdam

D’Oude Raai, een woonzorgcentrum van Cordaan opgericht voor ouderen in de Amsterdamse Pijp, is getransformeerd naar een verpleeghuis voor ouderen met een zware zorgindicatie die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Oudere buurtbewoners die nog wél zelfstandig wonen, kunnen er terecht voor gezelschap en om deel te nemen aan dagbesteding of het welzijnsprogramma.

Gemeenschappelijke huiskamers
“Tegenwoordig blijven ouderen langer zelfstandig wonen,” vertelt Nancy Wilmink, projectmanager huisvesting bij Cordaan, “alleen mensen met een zware zorgindicatie komen in d’Oude Raai wonen. Deze verandering vereiste aanpassingen aan de huisvesting: de voorheen kleine tweekamerappartementen zijn voor het grootste deel veranderd in studio’s. De keukens zijn pantry’s geworden en de badkamer is nu ruimer om de juiste zorg te kunnen verlenen. Op de verdiepingen zijn gemeenschappelijke huiskamers gemaakt waar de bewoners onder meer de maaltijd kunnen gebruiken.”

Groene gevel
Het Grand Café op de begane grond zal meer bezocht gaan worden door de ouderen uit de buurt die langer zelfstandig wonen. Wilmink: “Er is een aparte publieksentree gemaakt die wijkbewoners uitnodigt binnen te komen. De groene gevel trekt de aandacht; buurtbewoners blijven al staan om naar de plantjes te kijken. De volgende stap is dat ze naar binnen komen voor een kop koffie. We willen echt een rol van betekenis spelen hier in de wijk. Buurtbewoners kunnen bij ons terecht voor sociaal contact, voor een maaltijd of voor de tuin. Een aantal activiteiten is specifiek gericht op ouderen in de wijk. Door corona moet dit programma nog opstarten.”

Cruciaal moment   
“De samenwerking met bbn ontstond op een cruciaal moment. Bij een bouwproject moeten vanuit het budget altijd keuzes gemaakt worden. Door afspraken uit het verleden werkten we zonder Programma van Eisen, dat maakte het lastig om kostenramingen te maken. De adviseurs van bbn hebben ons hierin ondersteund.”

Fijne locatie met goede zorgverlening
“Ik ben trots op het resultaat van de renovatie,” zegt Wilmink, “d’Oude Raai is een fijne locatie  met goede zorgverlening waar mensen prettig en veilig kunnen wonen. Behalve vernieuwingen in het gebouw, heeft ook de tuin een opknapbeurt gekregen. Er is nu aansluiting met de kinderboerderij hier in de wijk. Ouders die met hun kinderen deze boerderij bezoeken, kunnen bij ons op het terras iets drinken. En onze bewoners, veelal mensen met dementie, kunnen van het groen genieten. Vroeger was het hoogteverschil in de tuin een belemmering, maar nu is de tuin ook toegankelijk is voor mensen in een rolstoel of met een rollator.”

Foto: Jorrit Lousberg/Cordaan

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van bbn? Volg ons via LinkedIn

Deel deze pagina