Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht in gesprek met de vastgoedsector over verduurzaming
In navolging van eerdere succesvolle duurzaamheidsonderzoeken voor kantoren in Utrecht, Rotterdam en op de Amsterdamse Zuidas start deze week een grootschalig onderzoek naar kantoorpanden in Den Haag en de rest van Amsterdam. De verwachting is dat daarmee een derde van de totale kantorenvoorraad in de vier grote steden (G4) bereikt wordt, en zo een goed beeld ontstaat van de stand van zaken op het gebied van duurzaamheid in deze sector. In de uitvoering werken de steden samen met bbn adviseurs.
De G4 nemen hiermee het initiatief om eigenaren en eindgebruikers van vastgoed dichter te betrekken bij de realisatie van landelijke en gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen. Dat dit urgent is, blijkt onder andere uit de recent gepubliceerde Nationale Energieverkenning. Daaruit blijkt dat de met name in de utiliteitsbouw de gemaakte energiebesparingsafspraken buiten bereik blijven. Omdat veel vastgoedeigenaren kantoren hebben op meerdere locaties, zien de vier grote steden meerwaarde om samen het gesprek aan te gaan met de sector over het versneld realiseren van de duurzaamheidsambities. De gemeenten willen de resultaten van het onderzoek onder andere gebruiken om te komen tot concrete afspraken met de vastgoedsector over kennisuitwisseling, het wegnemen van barrières en uitvoering van concrete projecten. Het onderzoek zelf loopt tot mei 2016.
Deelnemers aan het onderzoek voeren een BREEAM-NL In-Use self-assessment uit en krijgen daarbij hulp van bbn adviseurs, onder andere door praktische werksessies en een telefonische helpdesk. De self-assessment biedt bedrijven inzicht in de mogelijkheden voor verdere verduurzaming van hun bedrijfsvoering en in hun eigen positie ten opzichte van andere deelnemers. Tegelijkertijd gaan de vier steden in gesprek met eigenaren, beheerders en gebruikers van vastgoed over hun behoeften en manier waarop samengewerkt kan worden. Door middel van kennisbijeenkomsten en expertsessies worden best practices gedeeld en mogelijke barrières geïdentificeerd.
De methodiek voor het onderzoek is BREEAM-NL In-Use. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is binnen Europa een van de meest gebruikte instrumenten om de duurzaamheid van nieuw en bestaand vastgoed meetbaar te maken. Het label In-Use is specifiek ontwikkeld voor het meten van bestaande gebouwen. Ook maakt het label onderscheid in drie rollen, te weten: eigenaar, beheerder en gebruiker. Hierdoor kunnen betrokken partijen zelf een score bepalen en deze gezamenlijk bespreken. De methode kijkt niet alleen naar het energiegebruik maar ook naar andere duurzaamheidsaspecten, zoals materiaalgebruik, vervoer, gezondheid en de borging van duurzaamheid in de bedrijfsvoering.
Geïnteresseerde eigenaren, eindgebruikers en beheerders kunnen zichzelf aanmelden voor deelname via Arne Balvers van bbn adviseurs, a.balvers@bbn.nl. De individuele gegevens van bedrijven zijn niet openbaar. Wel worden de gegevens van alle deelnemers samengevoegd in één overzicht per stad, zodat elke deelnemer kan vaststellen hoe zijn eigen scores zich verhouden tot die van de overige deelnemers.
Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.