Onze sector staat voor grote uitdagingen door het Parijs Klimaatakkoord. Embodied carbon (materiaalgebonden CO2) is één van onze belangrijkste opgaven. Om aan het label ‘Paris Proof’ te voldoen, moeten we onze ontwerpbenadering radicaal herzien.
Slim bouwen
CO2 en budget vormen hierbij een zorgvuldig te leggen puzzel. De wil is er vaak, de budgetten zijn echter niet oneindig. De kennis over de CO2-impact van biobased materialen zoals hout, is beschikbaar. Ook op het gebied van traditionele materialen als beton, staal en aluminium zien we positieve ontwikkelingen. Paris Proof bouwen kun je duur doen, maar het kan ook slim. Gezien de macro-economische situatie is het belangrijker dan ooit dat elke euro goed besteed wordt.
Integrale aanpak
Door verder te kijken dan alleen bouwkosten en ook de milieu-impact van een bouwproject inzichtelijk te maken, kunnen we enorme vooruitgang boeken in ontwerpprocessen. Dat vereist echter een integrale aanpak waarbij duurzaamheid vanaf het allereerste ontwerpmoment wordt meegenomen. Door gebruik te maken van materiaal- én financiële kennis, databases gekoppeld aan AI en onderzoek naar goede ontwerpuitgangspunten pakken ik en mijn collega’s bij bbn onze verantwoordelijkheid.
Voor echte verandering is samenwerking nodig, met ontwerpers, opdrachtgevers, bouwers, met jou! Laten we ambities stellen, waarmaken en met trots gebouwen opleveren die werkelijk beter zijn dan we gewend waren. Sluit jij je aan?
Dion Verheij
Team Verder kijkers
Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.