Select Page
  1. Home
  2.  » 
  3. Branches
  4.  » 
  5. Belegger
  6.  » De Inclusieve Stad

De Inclusieve Stad

Woensdag 29 januari vierde bbn adviseurs haar 52e verjaardag met de inspiratiebijeenkomst De Inclusieve Stad in TivoliVredenburg in Utrecht. Hoe creëren we een stad die voor iedereen geschikt is om te wonen, te leven en te presteren? Met vier sprekers en ruim tweehonderd mensen uit de vastgoedwereld werd er vanuit verschillende invalshoeken naar dit thema gekeken.

“De overheid heeft de woningvraag jarenlang onderschat. Twee weken geleden berichtte het CBS dat de bevolking in Nederland kan groeien naar twintig miljoen mensen, en misschien wel naar 22 miljoen. Ontwikkelaars en gebiedsontwikkelaars hebben dus nog voor jaren werk.” Met dit goede nieuws startte Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft, de bijeenkomst.

In deze tijden dat PFAS- en stikstofproblemen de bouwproductie dreigen te beperken, lijken de oplossingen van Boelhouwer een realistisch alternatief: tijdelijke woningen, een flexibele schil van woningen voor ‘spoedzoekers’ en creatief omgaan met de bestaande woningvoorraad. Boelhouwer noemt als voorbeeld van innovatie in de sector de fabriek die in korte tijd duizenden woningen kan produceren. Vooral woningcorporaties tonen belangstelling voor deze efficiënte manier van woningbouw.

Het zou mooi zijn als dit soort innovatie leidt tot betaalbare woningen, ook in de stad. Maar om echt oplossingen te vinden voor de woningmarkt moet de overheid met een visie komen. De hoogleraar doet een dringende oproep aan de overheid met een visie te komen die rekening houdt met alle betrokken partijen, dus ook met waterschappen, energieleveranciers en milieuorganisaties.

Ondertussen werkt Rotterdam hard aan een inclusieve stad, laat Jos Melchers, directeur gebiedsontwikkeling bij de gemeente Rotterdam, weten. Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid moet bijdragen aan een aangenaam gebied voor werken, wonen en scholen op de zuidoever. De gemeente doet er alles aan een stad te creëren waarin iedereen kan meedoen. Een nieuw theater en zwembad, de renovatie van Feyenoord City en ook de organisatie van het Eurovisiesongfestival, het draagt allemaal bij aan een positieve invloed op de identiteit van de stad.

Betaalbare woningen en tegelijkertijd een aangename leefomgeving realiseren blijft een uitdaging. Nicole Maarsen, directeur Vastgoedbeleggingen bij Syntrus Achmea, licht toe hoe ingewikkeld het is vastgoedbeleggingen te vinden die voldoende rendement opleveren en die tegelijkertijd betaalbaar zijn voor huurders én een aangename leefomgeving bieden. Op basis van ESG (Environmental, Social en Governance) criteria ontwikkelde Syntrus Achmea een strategie en initiatieven die bijdragen aan duurzame kwaliteit van de beleggingsportefeuille: van zelfopgelegde regulering om huren laag te houden tot een duurzaam zorgfonds aan toe.

Tja, als je niet uitkijkt staan er straks alleen nog maar wolkenkrabbers in Nederlandse steden. Lucht is immers goedkoop. Met deze opmerking prikkelde Midas Dekkers ten slotte de ruim tweehonderd aanwezigen. De bioloog pleit ervoor dat architecten bij hun ontwerpen meer rekening houden met de dieren die in de stad leven. En dat ze minder met glas bouwen want er sterven teveel vogels doordat ze tegen dat glas aanvliegen. Glas kunnen dieren niet ruiken, niet proeven. Voldoende bomen én lantarenpalen om aan te kunnen snuffelen, dat maakt een stad leefbaar, voor mensen én voor dieren!

Deel deze pagina