Scenario-onderzoek Hoogstraat-Zandweg Wijk bij Duurstede

Woningcorporatie Viveste heeft bbn adviseurs gevraagd om een scenario-onderzoek uit te voeren voor twee bij elkaar gelegen woningcomplexen in de buurt van het centrum van Wijk bij Duurstede. Beide complexen zijn verouderd en komen in aanmerking voor sloop/nieuwbouw of grootschalige renovatie. Naast het ontwikkelen van scenario’s heeft bbn adviseurs voor Viveste de financiële gevolgen van verschillende keuzes in beeld gebracht.

Voor het complex aan de Hoogstraat zijn door Viveste jaren geleden al plannen gemaakt. Deze plannen moeten opnieuw worden beoordeeld. Op dit moment is ongeveer de helft van de woningen aan de Hoogstraat verhuurd als anti-kraak. De planvorming voor het complex aan de Zandweg is nog in een vroeg stadium. Doordat de twee complexen aan elkaar grenzen, zijn er mogelijkheden voor een integrale en/of gefaseerde ontwikkeling.

Na het bestuderen van alle beschikbare informatie hebben we een technische inspectie uitgevoerd naar de huidige staat van de woningen. Medewerkers van Viveste hebben met de bewoners gesproken. De uitkomsten hebben wij tijdens de projectgroep besproken en per scenario grondig gekeken hoe wij de wensen van de bewoners kunnen verwerken.

Naast de wensen van de bewoners is gekeken naar de prestatieafspraken met de gemeente. Er ligt een grote woningbouwopgave voor sociale woningbouw in Wijk bij Duurstede. Grond is erg schaars. De panden liggen op eigen grond, waardoor er ook scenario’s zijn opgesteld om extra woningen toe te voegen.

Aan de hand van alle informatie hebben wij meerdere scenario’s uitgewerkt. Voor deze scenario’s hebben wij gekeken naar renovatie- en sloop/nieuwbouwmogelijkheden. Tevens hebben wij variabelen zoals verschillende duurzaamheidsambities en bouwmethoden toegevoegd. In een op maat gemaakt, interactief knoppenmodel hebben wij de verschillende keuzes weergegeven. In de laatste projectgroep hebben wij met elkaar gekeken wat er gebeurt als je aan bepaalde knoppen draait. De gevolgen daarvan hebben we met elkaar besproken. Het knoppenmodel is ter beschikking gesteld aan Viveste zodat zij dit kunnen gebruiken bij de definitieve beslissing en vervolgstappen.

Facts and figures

Opdrachtgever

Stichting Viveste

Geleverde diensten

Omvang

42 woningen

Meer van een bbn bebouwde wereld