Gemeenten staan voor veel grote opgaves.
De woningbouwambities van de Nederlandse gemeenten zijn groot. Tegelijkertijd hebben diezelfde gemeenten ook duurzaamheidsambities: minder CO2 uitstoten. Het CO2 budget helpt om hier grip op te krijgen.
Gemeenten staan voor veel grote opgaves. Er zijn in veel gemeenten nieuwe woningen nodig, en bijbehorende bedrijven en voorzieningen. De roep om snelheid klinkt. Tegelijkertijd hebben vrijwel alle colleges duurzaamheidsambities opgenomen in hun beleidsprogramma’s. Het Parijsakkoord is ook door de VNG getekend.
Bij de bouw van de meeste woningen komt veel CO2 vrij. Het energieverbruik van woningen wordt steeds beter, maar bij de productie van bouwmaterialen gaat het maar langzaam beter. Beton en staal zijn vervuilende materialen. Hout en andere biobased materialen scoren veel beter.
Gemeenten doen er dus goed aan hun woningbouwopgave ook te beschouwen als een CO2-opgave. Alleen het bouwbesluit volgen is lang niet voldoende.
De nieuwe website CO2budgetgemeente.nl geeft hier meer inzicht in. Hoeveel ruimte is er om CO2 uit te stoten en wat betekent dit voor de woningbouw? Bezoekers kunnen een factsheet downloaden voor hun gemeente, en een whitepaper met meer uitleg.
Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.