In een interview over het 18 Septemberplein in Eindhoven en het voormalige De Klerk pand aan de Lijnbaan in Rotterdam, vertelt Robert Bakker, development manager bij Redevco, over de eigen strategie voor centrumgebieden en over de samenwerking met bbn adviseurs. “Een constructie kan je twee keer berekenen, de hele projectbegeleiding kan je niet even over doen.”
plekken waar mensen graag komen
Als onderdeel van een pan-Europese investment management organisatie met een totaal beheerd vermogen van 7,3 miljard euro, beheert Redevco in Nederland 37 assets met een totale waarde van ruim 400 miljoen euro in een selectief aantal steden, vooral op plekken waar mensen graag komen. In Nederland ligt de focus op de vier grote steden plus Maastricht en Eindhoven. Al voor de coronacrisis zette Redevco stappen om in te spelen op veranderingen in centrumgebieden. De nadruk ligt nog steeds op retail, maar Redevco beheert en ontwikkelt ook gebouwen met een groot volume voor mixed-use. In centrumgebieden omvat een project steeds vaker woningen, kantoren én co-working plekken.
projectbegeleiding kun je niet over doen
Bij de herontwikkeling van het 18 Septemberplein in Eindhoven en van het voormalige De Klerk pand aan de Lijnbaan in Rotterdam, maakt Redevco gebruik van de diensten van bbn adviseurs. Robert Bakker, development manager bij Redevco, is tevreden over de samenwerking, vooral over de proactieve houding van bbn en het vertrouwen dat is ontstaan: “Bij bbn is Reinier IJntema ons eerste aanspreekpunt. Reinier is iemand waarop je kunt vertrouwen. In een bouwteam heb je zo iemand nodig. Je moet elkaar blindelings kunnen vinden en als collega’s naast elkaar staan. Een constructie kan je voor een tweede keer uitrekenen, de hele projectbegeleiding kan je niet even over doen.”
De samenwerking met bbn startte bij Lijnbaan 150 al vroeg in het proces. Op eigen initiatief kwam bbn met twee denkrichtingen vervolgt Robert. “Deze proactieve houding kon ik waarderen, vooral vanwege de juiste toon. Niet van: ‘Wij lossen het wel even op’. De adviseurs van bbn dachten en bewogen met ons mee en luisterden naar alle overwegingen. ‘Omarm wat je hebt’ was een van de adviezen die we van bbn kregen bij Lijnbaan 150. Dat is me bijgebleven en dit doen we nu ook.”
gebruikmaken van synergie
Arne, de directeur van bbn vertelde Robert ooit dat bbn naast bouwkostenmanagement ook het hele projectmanagement, inclusief directievoering en toezicht en zelfs de hele engineering kan verzorgen. Robert was eerst wat sceptisch over het inzetten van één bedrijf voor het gehele proces: “Als je met nieuwe partijen in zee gaat, weet je nooit precies hoe zij werken. Ook wil je niet dat alles in een achterkamertje wordt beslist, want ik houd wel van een gezonde discussie in het bouw- en ontwerpteam. Inmiddels heb ik de mensen leren kennen en is er vertrouwen ontstaan. bbn maakt steeds meer gebruik van de synergie van alle expertises die ze in huis hebben. Dat is een voordeel voor de klant. Als voorbeeld denk ik aan het inschakelen van de jurist bij bepaalde vraagstukken. Daarbij moet het wel pragmatisch blijven. Niet zeggen: ‘ik weet er niets van’ en dan een collega erbij halen. Ook zie ik het voordeel van het aanbieden van een totaalpakket aan diensten nu beter in. Op die manier kan er niets tussen wal en schip kan vallen.”
Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.