Het staat gemeenten niet vrij staat om zelf te bepalen welke activiteiten toegestaan zijn op een perceel dat in een bestemmingsplan de bestemming ‘wonen’ heeft gekregen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State van 29 april 2015 over het bestemmingsplan ‘Linge’s Zorglandgoed’ van de gemeente Geldermalsen.
Met het bestemmingsplan was het de bedoeling om ruimte te bieden aan een initiatief om circa 30 mensen met dementie te huisvesten en zorg te bieden. Daarvoor was de bestemming ‘wonen’ in het bestemmingsplan opgenomen. De Raad van State oordeelde echter dat een zorginstelling, waar mensen onzelfstandig wonen en 7 dagen per week zorg krijgen, niet onder de functie ‘wonen’ valt. Een dergelijke instelling zou de bestemming ‘maatschappelijk’ moeten krijgen.
Voor het vormgeven en inrichten van bestemmingsplannen, zijn normen benoemd in de ‘Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012’ (SVB 2012).
Bij het vormgeven van een bestemmingsplan, waarbinnen een zorginstelling gehuisvest wordt, kan een gemeente kiezen voor de functies zorgboerderij, zorginstelling en zorgwoning. De functies zorgboerderij en zorginstelling dienen conform de functielijst bij de SVB 2012 ondergebracht te worden in de bestemming maatschappelijk. De functie zorgwoning valt volgens deze lijst onder de bestemming wonen.
Er bestaat echter geen eenduidige definitie van de functies zorgboerderij, zorginstelling en zorgwoning. Wel is de nodige jurisprudentie te vinden hierover. In die jurisprudentie treffen wij aan dat de mate van zorg, de koppeling van zorg en wonen en de verplichting om een zorgindicatie te hebben op het betreffende adres doorslaggevend zijn bij de bepaling van de functie. Zo is er bij 24-uurs zorg is er al snel sprake van een maatschappelijke voorziening. Maar indien bewoners buitenshuis dagbesteding of werk hebben kan het al weer meer naar de woonfunctie neigen.
Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State mag duidelijk zijn dat een zorgvuldige afweging bij het vaststellen van de functie en de bestemming van belang groot is. Het is immers spijtig als een bouwinitiatief vertraging oploopt of niet door kan gaan, als gevolg van een onjuiste interpretatie van de bestemming, welke door tegenstanders van het plan aangegrepen kan worden bij bezwaarprocedures.
Ook voor toekomstige mogelijkheid tot herbestemmen van zorgvastgoed, is het belangrijk nu de juiste bestemming en functie in het bestemmingsplan te laten vastleggen. De functie zorgwoning binnen de bestemming wonen biedt daarbij de ruimste mogelijkheden.
Niet alleen bbn maar ook andere partijen werken aan een betere wereld. Want samen bereiken we meer. Wij lezen het nieuws en lichten de belangrijkste berichten uit.