Vernieuwing Schoenenkwartier, Waalwijk

Het Schoenen- en Ledermuseum Waalwijk is verplaatst van industrieterrein Zanddonk naar het Krophollercomplex (Rijksmonument) in het centrum van de stad, waar het onderdeel uitmaakt van het vernieuwde Schoenenkwartier. In een museum, kenniscentrum en maaklab kunnen bezoekers er kennismaken met onderzoek, onderwijs en ondernemerschap op het gebied van schoenontwerp. Het gebouw is gasloos, de gevels en het dak zijn extra geïsoleerd en het wordt verwarmd door een warmtepomp, wko en pv panelen.

Historische en nieuwe elementen verweven

Civic public architecture ontwierp een open en lichte structuur voor het museumgebouw. De visie gaat uit van het verweven van historische en nieuwe elementen, in een open museale omgeving. Tinker Imagineers ontwikkelde voor het nieuwe Schoenenmuseum een op beleving gericht concept met drie verschillende verhaallijnen die over de ontwikkelingen van schoenontwerp vertellen.

Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties

Het Programma van Eisen voor dit project is mede tot stand gekomen door actieve bijdragen van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit Waalwijk. bbn adviseurs was als bouwmanager betrokken bij het opstellen van het Programma van Eisen, het selecteren van de adviseurs, het begeleiden van de ontwerpfase, de aanbesteding en de realisatie.

Het nieuwe Schoenenmuseum Waalwijk opende in juni 2022 de deuren voor het publiek.

Facts and figures

Opdrachtgever

Gemeente Waalwijk

Geleverde diensten

Architect

Civic public architecture

Meer van een bbn bebouwde wereld