Kostprijsdekkende huur deelportefeuilles vastgoed gemeente Groningen

De gemeente Groningen heeft een grote hoeveelheid gebouwen, verdeeld in verschillende deelportefeuilles. Per gebouw en per deelportefeuille wil de gemeente weten welk verschil er is tussen de gerealiseerde huren en de kostprijsdekkende huren.

Toepassing in de nieuwe vastgoedorganisatie

Het toepassen van de kostprijsdekkende huur op het niveau van gebouwen wordt steeds meer gemeengoed bij maatschappelijk vastgoed. Het Vastgoedbedrijf van de gemeente Groningen wil dit vaker toepassen en wil nu weten wat het verschil is tussen gerealiseerde huur en kostprijsdekkende huur. Aan bbn adviseurs is gevraagd te adviseren over de methodiek en om het rekenmodel te bouwen.

Specifieke vraag uit Groningen

In samenwerking met een gemeentelijke werkgroep werd overlegd over te volgen rekenmethode. Hierbij zijn verschillende invalshoeken beschouwd: fictieve kapitaallasten, afschrijvingssnelheid, onderhoudskosten en verduurzaming. Voor al deze invalshoeken hebben we in kaart gebracht wat de financiële effecten zijn en welke keuzes voor een standaardmethode gemaakt moeten worden.

Snel nieuwe informatie verwerken

Het rekenmodel stelt de gemeente in staat om de KPDH snel te berekenen voor individuele gebouwen maar ook voor verschillende deelportefeuilles. Het model is gemaakt in nauwe samenwerking met de vastgoedeconoom van de gemeente zodat snel nieuwe informatie kan worden verwerkt.

Facts and figures

Opdrachtgever

Gemeente Groningen

Geleverde diensten

Omvang

ca. 400 panden

Meer van een bbn bebouwde wereld