Schouwburg Amphion Doetinchem

Amphion trekt jaarlijks een stijgend aantal bezoekers. Het oude gebouw voldeed na 40 jaar intensief gebruik niet meer aan de eisen van zowel bezoekers als theaterproducties. bbn heeft Amphion geadviseerd en begeleid met de nieuwbouw.

Amphion is één van de meest succesvolle regiotheaters. Zowel amateurs als professionals bieden een gevarieerd programma. De helft van de bezoekers komt uit de wijde omtrek van Doetinchem. Niet alleen de gemeente Doetinchem maar ook de buurgemeenten en de Provincie Gelderland vonden dan ook dat er een eigentijds theater moest komen.

Op basis van een studie van bbn is tot nieuwbouw besloten, waarna van diverse locaties de (on)mogelijkheden zijn onderzocht. Gelijktijdig is het Programma van Eisen opgesteld en de architect (Mecanoo) gecontracteerd. Toen de uiteindelijke locatie gekozen is, kon ook voortvarend worden gestart. Een opdracht met ambitie, met een nadrukkelijke focus op exploitatie. Door bbn is zowel het bouwmanagement als het bouwkostenmanagement verzorgd. Het ontwerpproces aangestuurd, de aanbestedingen geregeld, de kosten en de kwaliteit bewaakt. Tijdens de uitvoering zijn de inbouw- en gebruikerspakketten geïmplementeerd en voerde bbn adviseurs directie en toezicht uit.

Henk Raben, voormalig directeur van Amphion, ‘Puur zakelijk gesproken, heel nuchter, heb ik gemerkt dat het ‘aandeel bbn adviseurs’ zijn geld dubbel en dwars waard is’. Zo zijn er een aantal momenten geweest dat ik vol bewondering luisterde naar de argumenten, motieven en uiteindelijke afspraken. Dat was vakwerk. En dat vakmanschap zien we terug in ons nieuwe theater’.

De nieuwbouw is sinds 2011 in gebruik. Na al een nominatie voor 2011 is Amphion verkozen tot beste theater van Nederland in 2012.

Facts and figures

Opdrachtgever

NV Schouwburg Amphion

Geleverde diensten

Architect

Mecanoo Architecten

Omvang

8.500 m²

Meer van een bbn bebouwde wereld