Restauratie ARTIS Aquarium, Amsterdam

Het ARTIS-Aquarium, een rijksmonument geopend in 1881, moet nodig gerestaureerd worden. Zoutwatercorrosie heeft de catacomben aangetast waarop de historische aquaria en grote zaal rusten. De restauratie moet ervoor zorgen dat het gebouw aan bouwtechnische en duurzame standaarden voldoet, nu en in de toekomst. Daarnaast wordt het gebouw beter toegankelijk gemaakt.

Licht en lucht

Het oorspronkelijke ontwerp van Gerlof Salm is al een paar keer aangepast, onder meer in 1926. Het huidige ontwerp opent meer ramen en versterkt daarmee de verbinding met de straat, de gracht en het ARTIS-park. Verder is de oorspronkelijke structuur van het gebouw in de loop der jaren verloren gegaan door het opdelen van de open ruimten. De ontwerpvisie van OTH en Verlaan & Bouwstra architecten brengt zoveel mogelijk licht en lucht in het gebouw. Het brengt de zicht- en loopassen terug en voegt nieuwe toe om een logische looproute door het gebouw te maken. Het ontwerp zorgt voor verbinding met de buitenwereld en maakt de monumentale architectuur weer beter zichtbaar voor de bezoekers van ARTIS en voor de stad. Naast deze aspecten is het verhogen van de duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt bij de restauratie.

bbn adviseurs is ingeschakeld om de plannen te toetsen op kwaliteit en kosten. Vervolgens hebben we de aanbesteding georganiseerd en de gunning en contractvorming begeleid. De renovatie gaat in het eerste kwartaal van 2022 van start.

Foto’s: ARTIS, Ronald van Weeren

Facts and figures

Geleverde diensten:
Bouwmanagement, Bouworganisatievorm, contracten en aanbesteding, Directievoering en Toezicht, Duurzaamheid
Opdrachtgever:
ARTIS
Omvang:
circa 5.200 m2
Architect:
OTH, Verlaan & Bouwstra architecten

Deel deze pagina