Brandweerposten Nederlek

De gemeente Nederlek is ontstaan na een gemeentelijke herindeling. Dat betekent voor de brandweer dat de posten goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Twee brandweerposten zijn door bbn volledig begeleid.

Het juiste voorbeeld De huidige brandweerposten voor de vrijwillige brandweer in de kern Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek zijn verouderd en voldoen niet meer aan de huidige wensen en eisen. De aanpak was om eerst de ene te bouwen en dan de andere. Als de eerste qua functionaliteit en prijs/kwaliteit voldoet en de locatie eigenschappen zijn vergelijkbaar dan zijn er belangrijke proces- en dus kostenvoordelen te bereiken. Na evaluatie van de nieuw gebouwde brandweerpost in Krimpen aan de Lek, bleek dit het juiste voorbeeld voor Lekkerkerk.

Programma Qua programma en uitstraling is steeds eenzelfde brandweerkazerne beoogd. De specifieke brandweerruimten zijn op de begane grond gerealiseerd. De remise biedt ruimte aan 3 voertuigen. Op de verdieping zijn naast de kantine ook de instructieruimte en de kantoren opgenomen. Na een uitvoerig onderzoek zijn de locaties gekozen en in de inpassing mogelijk gemaakt. De locatie van de brandweerpost Krimpen aan de Lek is het gevolg van ingrijpende veranderingen in het centrumgebied waardoor verplaatsing noodzakelijke werd. Om de draagkracht van het terrein te verbeteren en zettingen te voorkomen dient zowel het gebouw als het terrein te worden onderheid.

Complete processturing bbn was vanaf het begin betrokken bij beiden ontwikkelingen zowel voor de gebieden als de gebouwen. Het locatie- en inpassingonderzoek en het Programma van Eisen hebben tegelijkertijd plaatsgevonden. Daarna zijn de noodzakelijke procedures opgestart. Vervolgens zijn de ontwerptrajecten begeleid. Tot en met de oplevering van de posten zijn het proces, de kosten en de kwaliteit door bbn adviseurs bewaakt.

Facts and figures

Opdrachtgever

Gemeente Nederlek

Architect

Leesberg Van Pelt architecten

Omvang

1.500 m²

Meer van een bbn bebouwde wereld