Echo TU Delft

Echo is het nieuwste onderwijsgebouw van de TU Delft. Het gebouw is een ontwerp van UNStudio in samenwerking met Arup en bbn. Echo is energiepositief en het meest duurzame gebouw van de campus. De grote verscheidenheid aan lesruimten is ideaal voor de diversiteit in lesmethoden en studiestijlen die de universiteit biedt. Het gebouw is zo ontworpen, dat de verschillende ruimten in de toekomst eenvoudig voor andere doeleinden kunnen worden ingezet.

Het 8.844 m2 grote Echo-gebouw biedt met zijn verschillende lesruimten, klaslokalen en studieplekken ruimte aan colleges en workshops, groepswerk, projectonderwijs, debatten en zelfstudie voor zo’n 1.700 studenten.

Twaalfhonderd zonnepanelen, slimme installaties, goede isolatiematerialen en een Warmte Koude Opslag zorgen ervoor dat Echo meer energie opwekt dan het gebouw gebruikt. Dat is inclusief de elektriciteit voor onder meer verlichting, catering en het opladen van laptops door gebruikers. Bovendien is 90% van het meubilair in het gebouw hergebruikt. Bij de bouw van Echo is veel aandacht besteed aan het gebruik van materialen die zo min mogelijk impact op het klimaat hebben. Ook is het gebouw zoveel mogelijk ontworpen volgens de principes van circulariteit.

bbn adviseurs heeft bij dit project voor de TU Delft een bouwkostenadvies uitgebracht. 

Facts and figures

Opdrachtgever

TU Delft

Architect

UN Studio

Omvang

8.844

Meer van een bbn bebouwde wereld