TU Delft, QuTech en VLLAIR

Tijdelijke herhuisvesting van 2 afdelingen binnen het gebouw Technische Natuurwetenschappen; QuTech en VLLAIR/HREM. De werkzaamheden voor bbn bestaan uit het bouwmanagement, bouwkostenmanagement en de directievoering en toezicht.

Het QuTech Center is opgericht ten behoeve van de ontwikkeling van de quantumcomputer en wordt gevormd door een samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en de overheid. Voor de komende jaren verwacht het QuTech Center een flinke groei door te maken. Om dit te kunnen faciliteren zal een herhuisvesting plaatsvinden binnen het TN-gebouw, uitbreiding betreft o.a. het QC-Lab en kantoren.

Het Van Leeuwenhoek Laboratory for Adavaced Imaging Research (VLLAIR) levert wereldwijd een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van innovatieve microscopen en andere afbeeldingsinstrumenten en levert daarmee een grote bijdrage aan internationaal onderzoek. Door laboratoria en kantoren in elkaars nabijheid te positioneren wordt een eerste stap voor de toekomstige ontwikkelingen gemaakt. Ook de vakgroep HREM (Hight Resolution Electron Microscopy) zal haar intrek nemen nabij de vakgroep VLLAIR. Door fysiek dicht bij de elkaar gehuisvest te zijn wordt onderlinge contact gestimuleerd. QuTech werkt in Delft aan speciaal ontwikkelde nanochips die kwantum-bits in zowel een 0 als 1 laat bestaan. Zo krijgen computers exponentieel meer rekenkracht.Ook is het mogelijk data te ‘teleporteren’: informatie verdwijnt bij de zender en verschijnt bij de ontvanger zonder door de tussenliggende ruimte te reizen. Afluisteren wordt daarmee onmogelijk.Minister Kamp van Economische Zaken: “Met kwantumtechnologie behoort Nederland tot de digitale top. Door de vele toepassingsmogelijkheden in ICT, materialenonderzoek en de geneeskunde belooft deze technologie een belangrijke bijdrage aan wereldwijde maatschappelijke uitdagingen te leveren.” Zo liggen er in Europa grote kansen voor Quantum Technologies: er zijn gevorderde plannen om onder Nederlandse regie een grootschalig investeringsprogramma te lanceren.

Facts and figures

Opdrachtgever

TU Delft

Geleverde diensten

Meer van een bbn bebouwde wereld