Selecteer een pagina
Home  ›  Projecten  ›  Restauratie van een wereldwonder

Restauratie van een wereldwonder

Het ARTIS-Aquarium, een rijksmonument geopend in 1881, moet nodig gerestaureerd worden. Zoutwatercorrosie heeft de catacomben aangetast waarop de historische aquaria en grote zaal rusten. De restauratie moet ervoor zorgen dat het gebouw aan bouwtechnische en duurzame standaarden voldoet, nu en in de toekomst. Daarnaast wordt ook gewerkt aan het toegankelijk maken van het gebouw.

Licht en lucht
Het oorspronkelijke ontwerp van Gerlof Salm is al een paar keer aangepast, onder meer in 1926. Het huidige ontwerp opent meer ramen en versterkt daarmee de verbinding met de straat, de gracht en het ARTIS-park. Verder is de oorspronkelijke structuur van het gebouw in de loop der jaren verloren gegaan door het opdelen van de open ruimten. De ontwerpvisie van OTH, Marijke van der Wijst en Verlaan & Bouwstra architecten brengt zoveel mogelijk licht en lucht in het gebouw. Het brengt de zicht- en loopassen terug en voegt nieuwe toe om een logische looproute door het gebouw te maken. Het ontwerp zorgt voor verbinding met de buitenwereld en maakt de monumentale architectuur weer beter zichtbaar voor de bezoekers van ARTIS en voor de stad.

bbn adviseurs is ingeschakeld om de plannen te toetsen op kwaliteit en kosten. Ook verzorgt bbn in deze fase de aanbesteding, gunning en contractvorming.

Foto’s: ARTIS, Ronald van Weeren

Print Friendly, PDF & Email