Select Page
Home  ›  Projecten  ›  Flexibele huisvesting zorglocatie, Vierhouten

Flexibele huisvesting zorglocatie, Vierhouten

Stichting Philadelphia Zorg staat voor een enorme opgave: er moet goede kwaliteit zorg én zorghuisvesting geleverd worden, terwijl de inkomsten dalen door de verslechterende conjunctuur. Samen met bbn adviseurs is Philadelphia erin geslaagd een haalbare businesscase te maken voor een nieuwe locatie in Vierhouten met flexibele huisvesting voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) en oudere mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB).

Genieten van de natuur
De nieuwe huisvesting in Vierhouten bestaat uit 2 gebouwen met in totaal 24 wooneenheden. Bij dit project was het belangrijk de essentie van kwaliteitsbepalende elementen te vinden en dit in de marktuitvraag de juiste prioriteit te geven. Zorglocaties vragen om een lichte ruimte die interactie bevordert. Kleur, route en tactiliteit waren belangrijke aandachtspunten in de ontwerpfase en bij de keuze van de leverancier van de flexibele huisvesting. Samen met Stichting Philadelphia heeft bbn adviseurs de vraag vanuit de zorg vertaald naar een Plan van Eisen en naar ruimtelijke plannen. Na het opstellen van de businesscase en het conceptontwerp is de uitvraag geformuleerd. Meerdere werkgroepen en kennissessies met betrokkenen hebben geleid tot het definitieve ontwerp. Parallel aan het ontwerptraject startten de grondwerkzaamheden en het bouwrijp maken van het mooie terrein op de Veluwe. Met liefde voor de omgeving is aandachtig gekeken hoe de bewoners zo optimaal mogelijk van de natuur kunnen genieten en de nieuwe locatie zo min mogelijk de natuur beïnvloedt.

Zonder frictie geen glans
Stichting Philadelphia Zorg heeft bbn ook voor het bouwprojectmanagement ingeschakeld. Na een voorselectie van uiteenlopende systeembouwaanbieders zijn drie partijen geselecteerd en de aanbiedingen beoordeeld op kwaliteit, uitstraling en prijs. De uiteindelijke opdracht is vergund op basis van beste prijs/kwaliteitverhouding afgestemd op de zorgvraag. bbn was bij dit project verantwoordelijk voor het organiseren, coördineren en begeleiden van alle activiteiten vanaf de schetsontwerpfase tot en met de oplevering. Zonder frictie geen glans, zoals bij elk project moest ook hier een aantal hobbels worden genomen. Zo waren de tekeningen over leidingwerk in de grond niet actueel en ontstonden er andere spoedgevallen. Door goede coördinatie kon alles snel worden opgelost en bleef de locatie volledig operationeel. Bijzonder bij dit project was het archeologisch onderzoek dat moest plaatsvinden omdat er mogelijk resten van Vikingschepen in de grond aanwezig zouden zijn. Dankzij de ervaring met zorglocaties en met flexibele huisvesting, heeft bbn adviseurs dit project op een succesvolle manier begeleid.

Deel deze pagina

Print Friendly, PDF & Email