Winkelcentrum Amsterdamse Poort Amsterdam

Amsterdam Bijlmer-Arenagebied wordt opgewaardeerd tot het tweede stadscentrum van Amsterdam. Naast nieuwbouwprojecten als Getz heeft ING zich ten doel gesteld ook het bestaande winkelcentrum Amsterdamse Poort aan te passen aan de huidige tijdsgeest. bbn adviseurs is voor verschillende clusters verantwoordelijk voor het bouwmanagement, het bouwkostenmanagement en de directievoering.

Ambitiegedreven projectmanagement

ING en Stadsdeel Zuidoost hebben samen de ambitie uitgesproken het Arenagebied op te waarderen tot het tweede centrum van Amsterdam. Het winkelgebied Amsterdamse Poort stamt uit 1980 – 1985. Om de ambitie van ING en het Stadsdeel waar te maken dient dit winkelgebied gerenoveerd te worden.Na een verkennende fase bleek het Stedenbouwkundig plan niet overeen te komen met het beschikbare budget. Alle financiële peilers van het project waren negatief. Na wijziging van het plan worden meer m² verhuurbaar oppervlak gerealiseerd en winkels die een oppervlak hebben waarin trekkers zich willen vestigen.

Van haalbaar project naar realiseerbaar project

Reeds tijdens de ontwerpfase heeft bbn adviseurs in kaart gebracht op welke wijze het project in een volledig functionerend winkelcentrum realiseerbaar zou zijn. Daarbij is gekeken naar BLVC-maatregelen (bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie), tijdelijke huisvesting en fasering van de bouw. Er is in samenspraak met Bouw- en Woningtoezicht een plan opgesteld voor tijdelijke vluchtwegen en een tijdelijke brandmeldcentrale. In de uitvoering worden de voordelen duidelijk van de samenwerking tussen bouwmanagement, directievoering en bouwkostenmanagement. Door snel te kunnen schakelen worden de verrassingen van een dynamisch project hanteerbaar. De kosten blijven binnen budget en de opleverdatum wijzigt nauwelijks, mede dankzij een gewijzigde fasering.

Facts and figures

Opdrachtgever

ING Real Estate Investment Management

Architect

Van den Oever, Zaaijer & partners

Omvang

10.000 m²

Meer van een bbn bebouwde wereld