Selecteer een pagina
Home  ›  Projecten  ›  Transformatie koelhuis voormalige brouwerij “de Drie Hoefijzers”

Transformatie koelhuis voormalige brouwerij “de Drie Hoefijzers”

De voormalige bierbouwerij “de Drie Hoefijzers” in Den Haag bestaat uit een open plaats met drie monumentale gebouwen. Voor de kantoorvilla en een voormalig stalgebouw was al snel een woonprogramma bedacht. Een nieuwe bestemming voor het koelhuis liet langer op zich wachten. Uiteindelijk besloot Stadsherstel Den Haag dit gebouw te transformeren tot bakkerij met horecafunctie.

Geschiedenis
De landelijke bierbrouwerij de Drie Hoefijzers uit Breda had destijds depots verspreid over het hele land. Rond 1912 liet directeur F. Smit van Waesberghe in Den Haag vlakbij de Trekvliet aan de Zwetstraat een depot met kantoor bouwen naar ontwerp van het Haagse architectenbureau K. Meijer & H.E.M. Rademaker. In de loop van de twintigste eeuw raakte het complex in verval. De laatste eigenaar gebruikte het als opslag voor zijn autosloperij. Na aanmerking als gemeentelijk monument, kon Stadsherstel Den Haag het complex aankopen, de gebouwen restaureren en er een nieuwe bestemming voor vinden.

IJsbassin
Het voormalige koelhuis is uniek in z’n soort. Het ligt direct langs het treinspoor tussen Den Haag en Leiden en had een eigen zijspoor voor goederenvervoer per spoorlijn. Oorspronkelijk was er alleen een kruipruimte met een verhoogde begane grondvloer op perronhoogte. Later is de kruipruimte uitgegraven tot een flessenkelder. In de kap van het pand was een ijsbassin van beton. Eronder lagen de opgeslagen biervaten die gekoeld werden door natuurlijke koudeval. Het hele gebouw is constructief ontworpen op basis van dit ijsbassin.

Bakkerij
Braaksma & Roos architecten maakten in opdracht van Stadsherstel Den Haag een plan voor de restauratie. Om de transformatie naar bakkerij met horeca in te passen, is de kelder vernieuwd en verdiept. Hierbij is ook de paalfundering vernieuwd. Het gebouw staat nu op 56 betonpalen in plaats van de oorspronkelijke houten palen. De bakkerij zit in de kelder, de horeca op de verhoogde begane grondvloer. Die vloer ligt op het oorspronkelijke niveau van circa een meter boven straatpeil. In het voormalige ijsbassin worden grondstoffen voor de bakkerij bewaard. Aan de voorzijde is een nieuwe aanbouw gerealiseerd, waardoor de entree herkenbaar en vindbaar is.

Monumentale casco
Stadsherstel Den Haag koos ervoor het projectmanagement geheel door bbn adviseurs te laten uitvoeren, van de budgetbewaking tot en met het afstemmen met de architect, de aannemer en de huurder. Het project beperkte zich tot het monumentale casco en de afstemming voor het inpassen van het huurdersbelang. Het project is zonder vertragingen vanuit de restauratieopgave, binnen het vooraf gestelde budget gerealiseerd.

 

 

De voormalige bierbouwerij “de Drie Hoefijzers” in Den Haag bestaat uit een open plaats met drie monumentale gebouwen. Voor de kantoorvilla en een voormalig stalgebouw was al snel een woonprogramma bedacht. Een nieuwe bestemming voor het koelhuis liet langer op zich wachten. Uiteindelijk besloot Stadsherstel Den Haag dit gebouw te transformeren tot bakkerij met horecafunctie.

Geschiedenis
De landelijke bierbrouwerij de Drie Hoefijzers uit Breda had destijds depots verspreid over het hele land. Rond 1912 liet directeur F. Smit van Waesberghe in Den Haag vlakbij de Trekvliet aan de Zwetstraat een depot met kantoor bouwen naar ontwerp van het Haagse architectenbureau K. Meijer & H.E.M. Rademaker. In de loop van de twintigste eeuw raakte het complex in verval. De laatste eigenaar gebruikte het als opslag voor zijn autosloperij. Na aanmerking als gemeentelijk monument, kon Stadsherstel Den Haag het complex aankopen, de gebouwen restaureren en er een nieuwe bestemming voor vinden.

IJsbassin
Het voormalige koelhuis is uniek in z’n soort. Het ligt direct langs het treinspoor tussen Den Haag en Leiden en had een eigen zijspoor voor goederenvervoer per spoorlijn. Oorspronkelijk was er alleen een kruipruimte met een verhoogde begane grondvloer op perronhoogte. Later is de kruipruimte uitgegraven tot een flessenkelder. In de kap van het pand was een ijsbassin van beton. Eronder lagen de opgeslagen biervaten die gekoeld werden door natuurlijke koudeval. Het hele gebouw is constructief ontworpen op basis van dit ijsbassin.

Bakkerij
Braaksma & Roos architecten maakten in opdracht van Stadsherstel Den Haag een plan voor de restauratie. Om de transformatie naar bakkerij met horeca in te passen, is de kelder vernieuwd en verdiept. Hierbij is ook de paalfundering vernieuwd. Het gebouw staat nu op 56 betonpalen in plaats van de oorspronkelijke houten palen. De bakkerij zit in de kelder, de horeca op de verhoogde begane grondvloer. Die vloer ligt op het oorspronkelijke niveau van circa een meter boven straatpeil. In het voormalige ijsbassin worden grondstoffen voor de bakkerij bewaard. Aan de voorzijde is een nieuwe aanbouw gerealiseerd, waardoor de entree herkenbaar en vindbaar is.

Monumentale casco
Stadsherstel Den Haag koos ervoor het projectmanagement geheel door bbn adviseurs te laten uitvoeren, van de budgetbewaking tot en met het afstemmen met de architect, de aannemer en de huurder. Het project beperkte zich tot het monumentale casco en de afstemming voor het inpassen van het huurdersbelang. Het project is zonder vertragingen vanuit de restauratieopgave, binnen het vooraf gestelde budget gerealiseerd.

 

 

Facts and figures

Opdrachtgever: Stadsherstel Den Haag
Omvang: 634 m2 bvo (na realisatie)
Architect: Braaksma & Roos Architecten
Print Friendly, PDF & Email