Selecteer een pagina
Home  ›  Projecten  ›  Nieuwe bibliotheek Utrecht

Nieuwe bibliotheek Utrecht

Het in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebouwde postkantoor op de Neude in Utrecht is door eigenaar ASR Real Estate getransformeerd naar de nieuwe bibliotheek van Utrecht. Oorspronkelijk wilde de ontwikkelaar het Rijksmonument een recreatief karakter geven, met modewinkels, een viersterren hotel en horecafaciliteiten. Uiteindelijk werd besloten de nieuwe bibliotheek van Utrecht in het monumentale pand te vestigen.

bbn adviseurs is sinds 2012 als bouwkostenmanager in opdracht van ASR betrokken bij de herontwikkeling van het oude postkantoor. Daarnaast heeft bbn, in opdracht van de bibliotheek, de inrichting begeleid.

De centrale hal met de paraboolvormige bogen is als winkelpassage voor iedereen toegankelijk. Door grote ramen boven de deuren – drie aan elke zijde – valt licht tot in het hart van het gebouw. Op de begane grond is een presentatieruimte met houten tribunetrap gerealiseerd. De tweede verdieping biedt ruimte aan de bibliotheek en brasserie. Daar heeft het publiek via grote ramen zicht op het historische stadscentrum van Utrecht. Hoog aan de bestaande buitengevel geplaatste ornamenten zijn via de zijgevel zichtbaar. De hoofdbibliotheek van Utrecht heeft een uitgebreide programmering met films, workshops, debatten, kunst en cultuur waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

 

Print Friendly, PDF & Email